blank

‘Keuzen hebben wel gevolgen’

‘Keuzen hebben wel gevolgen’

Glazen oppervlakten

Architectuur is niet iets dat statisch is. Mensen hun gevoel en voorkeur zullen altijd maken dat de gebruikte architectuur verschilt of dat binnen bepaalde periode bepaalde invloeden de bouwkunst hebben beïnvloed. Belangrijke criteria daarbij blijven de voorkeur van de klant en hoe praktisch een bepaalde bouwstijl is.

In Suriname zien we de afgelopen tijd een toename van een strakke bouwstijl met een vierhoekig dak, balkonnen die vaak genoeg zijn gemaakt met meubelbuis en veel glas. Sommige van deze huizen zouden zo kunnen inpassen in Malibu in Miami. De beach wordt in dat gebied aangebeden en iedereen wil een beetje zon. Toch is dat in Suriname net anders, zeker met de enorme hitte die de zon veroorzaakt overdag.

blank

Niet verkeerd

Wolf benadrukt dat de nieuwe – malibu – bouwstijl niet verkeerd is. “Je zal altijd mensen hebben die volgens het traditioneel systeem willen blijven bouwen. Maar degene die verandering willen zijn ook belangrijk. Bij de keuze van een bepaalde bouwstijl is het belangrijk mee te nemen wat voor effect een bepaalde keus zal hebben. Kies je voor veel glas, dan zijn er systemen die kunnen maken dat je ook bij het gebruik van veel glas, kan genieten van een vrij koele omgeving”, zegt Wolf.

Ze benadrukt dat het een en ander samenhangt met de portemonnee van de eigenaar. “Soms willen we mooie dingen doen, maar dan vergeten we de praktische kant van de uitvoering. De architect moet zijn weg zien te vinden in dit labyrint aan keuzen en mogelijkheden.”

Rechthoekig

We zien dat bij deze Malibu bouwstijl het dak vaak verborgen ligt in een rechthoekige constructie. Wolf vertelt dat bij deze bouwstijl rekening gehouden moet worden dat het water na een regenbui efficiënt kan wegstromen. “Hoe steiler het dak, des makkelijker het is om regenwater af te voeren. Daarom stel ik wel voor dat de daken zo stijl mogelijk gebouwd worden”, pleit Wolf.

Evolueren

Ze pleit ook ervoor dat bij een bepaald ontwerp tevens de natuurlijke omgeving meegenomen wordt. “Het is bij het gebruik van veel glas belangrijk om toch te kijken of er mogelijkheden zijn voor het geven en genereren van veel schaduw. Op die manier hoeft dat weinig afgekoeld te worden. Ook het gebruik van hoge plafonds is daar beter bij. Een nadeel echter is dat bij het installeren van airco’s die dan wat harder zullen moeten werken.”

De architect-engineer vindt dat geen enkele bouwstijl of bouwkunst tegengehouden moet worden. Het zijn zij die anders durven te denken, de bouwstijl een bepaalde richting uitduwen waarbij we over een paar jaar een nieuwe stijl zichzelf zien presenteren. Dat gaat evolueren en wordt aan de tijd en omstandigheden aangepast. “In deze moderne tijd is er vaak voor elk wat wils, alleen moeten keuzes bewust gemaakt worden. Mensen moeten weten dat soms een extra prijskaartje eraan hangt. Ook in verband met het onderhoud.”

Lees meer berichten uit de categorie Bedrijven Aannemers.

Architectonische vrijheid

februari 1, 2020
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.