blank

Kies voor een erkende installateur! Goedkoop is duurkoop…

Kies voor een erkende installateur! Goedkoop is duurkoop…

Misstanden

Precair

Joan en Sirityo leren elkaar kennen in januari 2014, in het zwembad. Zij trekt baantjes; hij volgt een training tot lifeguard. Al gauw zijn de twee onafscheidelijk. Ze besluiten samen een perceel te kopen en een huis te bouwen. In Commewijne vinden ze een betaalbaar terrein dat ze op afbetaling kunnen kopen. Nadat de koop rond is, helpt een neef van Joan met de bouwtekening. Hun woning krijgt drie slaapkamers, een voorzaal met open keuken, een toilet en een ruime badkamer. Joans neef stelt hen ook voor aan Biga, een sympathieke en betaalbare aannemer. In november 2015 begint de bouw. Op 1 juli 2016 verloven Joan en Sirityo zich en elk weekend – en soms ook ’s avonds – gaan ze naar Commewijne om met eigen ogen te zien hoe goed het werk vordert. Ze zijn dik tevreden en verheugen zich op de dag dat zij hun intrek zullen nemen in hun eigen droomhuis.

blank

Een kwestie van dagen, zegt Biga. De installatie moet nog even worden gekeurd door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) maar de aanvraag is al ingediend. Joan en Sirityo halen opgelucht adem en hangen alvast de gordijnen op. Joans vader heeft een wiegje gemaakt voor zijn eerste kleinkind. De aanstaande ouders popelen om de babykamer in te richten, maar dat kan pas na een grondige schoonmaak – en daarvoor hebben ze water nodig.

Boete

De mensen van de SWM laten echter op zich wachten. Als Joan na twee weken belt, merkt ze dat er helemaal geen afspraak is gemaakt.Sterker nog: het adres is onbekend. De behulpzame dame bij de Klantenservice adviseert haar om een erkende installateur te raadplegen. Op de website van de SWM staat een lijst met contactgegevens. Een van de installateurs woont in de buurt van hun nieuwe woning. Ze bellen hem en hij belooft dat hij de volgende dag komt kijken. Hij ziet direct dat de installatie niet volgens voorschrift is gemaakt: er zijn verkeerde materialen gebruikt en de koppelingen zijn niet goed aangelegd. De meeste buizen moeten worden vervangen en alle koppelingen moeten opnieuw worden gemaakt. En omdat de buizen in de muren niet meer zichtbaar zijn, moeten Joan en Sirityo ook nog een boete van SRD 2500 betalen aan SWM. De installateur maakt een rekening op voor de kosten van alle aanpassingen, de keuring door de SWM en de boete. Joan en Sirityo vragen Biga om rekenschap. Hij geeft toe dat hij heeft gewerkt met een niet-erkende installateur. Het spijt hem erg en op zijn beurt roept hij de nep installateur ter verantwoording. Die betaalt de helft van de boete. Joan en Sirityo moeten daar wel genoegen mee nemen; ze hebben geen poot om op te staan. Ze nemen een extra lening om de forse meerkosten en de rest van de boete te kunnen bekostigen. Nadat hij de waterleiding opnieuw heeft aangelegd, vraagt de installateur de keuring aan bij SWM. Een paar weken nadat Joan en Sirityo de boete hebben betaald, wordt de waterleiding gekeurd. Dan volgt de aanvraag voor de erfleiding. Een maand later komt er eindelijk water uit de kraan!

Huwelijkscadeau

Biga sluit en pleistert de wanden opnieuw en bij wijze van alternatief huwelijkscadeau helpen familieleden en vrienden met schilderen. De bruiloft gaat door, maar in plaats van een sjieke receptie is er een gezellige barbecue op het erf van de nieuwe woning. Iedereen heeft een leuke avond en ’s nachts halen Joan en Sirityo opgelucht adem: zij houden veel van zwemmen, maar niet in hun eigen huis!

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 16, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.