blank

Kleine beestjes met vernietigende gevolgen: Houtaantasters: direct uitroeien!

Kleine beestjes met vernietigende gevolgen: Houtaantasters: direct uitroeien!

Pest control

Houtboorders

Houtboorders, termieten, houtaantastende schimmels: het zijn de nachtmerrie van bewoners van houten woningen en van gebruikers van houten meubels, kunst en gebruiksvoorwerpen. Om te voorkomen dat deze ongenode gasten schade aanrichten, is het zaak om hen op tijd te herkennen en uit te roeien. Raymil Manichand is Pest Control Manager van Agrofix-Alpha Control. Hij heeft handige tips voor onze lezers.

De ene termiet is de andere niet; de ene soort, de subterranian, maakt sporen onder de grond, zogenaamde ’tunneltjes’ die soms zichtbaar zijn aan de oppervlakte. De andere termietensoort, de drooghouttermiet, is juist niet zichtbaar, omdat die zich in het hout beweegt. Net als een vlinder ondergaat de houtboorder een metamorfose, vertelt Manichand. “Je hebt eerst een eitje, daarna een houtboorder en ten slotte een kever.”

blank

Bouw

“Meestal begint de invasie doordat u aangetast hout binnenbrengt”, merkt Manichand op. Dat zie je vooral bij woningen wanneer de aannemer hout van C-kwaliteit gebruikt om de plafondstructuur te bouwen. “In die fase komen wij in, als ongediertebestrijdingsbedrijf. Het is het beste om ongedierte al tijdens de bouw te bestrijden.” Manichand vertelt dat architecten daarom adviseren om de kapconstructie te behandelen en de grond tot 1 meter buiten de omtrek. “Dat is het goedkoopst en effectiefst, omdat je dan het onbewerkte hout kunt behandelen en geen gaten hoeft te boren in de betonnen vloer”

Meubels

Meubels moeten zo goed mogelijk worden geïnspecteerd. “Zie je gaatjes, maak die dan dicht met stopverf of een oplossing van een houtlijm, om het te sealen.” Manichand benadrukt het belang van preventie. “Mensen hebben vaak een afwachtende houding tegen deze dieren, ze denken: ‘Ach het zal niets zijn’. Men onderschat het, men denkt dat bestrijding veel geld kost.Maar wij onderscheiden ons doordat wij ongediertebestrijding op maat leveren. Omdat mensen de bestrijding wel nodig hebben, bieden wij ongediertebestrijdingspakketten voor elk budget.”

Bestrijding

Er zijn tal van effectieve bestrijdingsmiddelen die veilig zijn voor de mens, zegt Manichand. Zo kunnen producten van Borate goed worden ingezet tegen houtschimmels. “Dat zijn natuurlijke producten waarmee je het hout onsmakelijk maakt voor de insecten: zij kunnen het dan niet meer eten. Doen ze dat toch, dan gaan ze dood.” Borate is relatief betaalbaar, maar onbekend in Suriname.Middelen als malathion zijn populair, omdat die veel gebruikt worden door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg. Manichand wijst erop dat er betere middelen bestaan, waaronder Cypermethrine en Fipronil. Hij is vooral enthousiast over Fipronil. “Dit is veiliger voor de mens en heeft een transfer-effect. Dat betekent dat de insecten elkaar besmetten met dit middel waarvan ze doodgaan. Fipronil is laag giftig en toch heel effectief. Het is een van de meest innovatieve middelen op de markt en werkt prima tegen houtboorders en termieten.”

Behandel álles

De belangrijkste tip die Agrofix meegeeft is: “Behandel alles!” Ontdekt u houtaantasters op één meubelstuk, neem dan direct alle andere meubels onder handen. Het risico is erg groot dat ook die zijn aangetast. “Soms is dat nog niet zichtbaar, misschien omdat omgeving minder vochtig is. Wacht niet af; behandel álles meteen!”

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 8, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.