‘Kunst is meer dan een plaatje voor aan de muur’

‘Kunst is meer dan een plaatje voor aan de muur’

Nieuwe galerie

Wat doet u met die lege ruimte boven uw dressoir, in de hal of in uw eetkamer? De kans is klein dat er een kunstwerk hangt. ,,Kunst wordt ons niet met de paplepel ingegoten”, zegt kunstenaar Wilgo Vijfhoven.

Galerie

Toch zal dit de komende tijd gaan veranderen nu Suriname een heuse kunstgalerie rijker is. Begin februari opende Readytex Art Gallery haar deuren. Op de zeer centrale locatie aan de Steenbakkerijstraat zijn daardoor de werken van zestien Surinaamse kunstenaars voor een breed publiek toegankelijk geworden. Zowel leken als kunstliefhebbers als leken zijn welkom om de schilderkunsten en de handwerken van lokale jonge en gerenommeerde kunstenaars van dichtbij te bekijken.

“Hoewel er voor sommigen nog een kleine drempel is om naar binnen te komen, zien we vanaf de opening al dat vooral de passerende jeugd naar binnen loopt, aandachtig kijkt en de kunstwerken bespreekt”, vertelt Monique Nouh-Chaia Sookdewsing, managing director van de galerie. Ze begrijpt dat ook wel. ,,Kunst is niet per se voor iedereen. Interesse voor de kunst moet groeien, dat kan alleen als je er voor open staat. Je koopt meer dan een plaatje voor aan de muur. En het werk dat je koopt is onlosmakelijk verbonden met de kunstenaar.”

Sinds de oprichting in 1993 biedt Readytex al een platform waar Surinaamse kunstliefheb-bers naartoe kunnen komen. Ook heeft Ready-tex Art Gallery zich i9ngezet zich in voor de ontwikkeling en de promotie van de artistieke producties van de Surinaamse kunstenaar. Dit gebeurt al enige jaren, met succes, ook onli-ne. Met het online podium dat de kunstenaar kan gebruiken, worden de exportmogelijkhe-den van de Surinaamse kunst vergroot. Menig Surinaamse kunstenaar heeft, dankzij deze in-spanningen, internationaal kunnen exposeren. Met de nieuwe en veel ruimere locatie is de Art Gallery nu ook in staat een veel groter deel van haar collectie te laten zien.

Pand

Dat het vier verdiepingen tellende pand te-vens het ouderlijk huis is van de Evelyne Nouh Chaia-Issa, die samen met haar man Nagib Nouh Chaia in 1968 handelszaak Readytex op-richtte, maakt de keuze voor de ontwikkeling van de galerie extra bijzonder. Naast een grondige restauratie heeft het huis ook een uitbouw aan de achterzijde gekregen. Meer dan een galerie is het daarmee een plek geworden voor ontmoetingen, het opdoen van inspiratie en in de nabije toekomst ook het nuttigen van een hapje en een drankje. Michel Brahim, voorzitter van de Stichting Nationale Kunstbeurs is erg te spreken over de opening van de nieuwe galerie. “Het werk dat Readytex verricht is bewon-deringwaardig te noemen en geeft een push aan de beeldende kunst in Suriname. Er zijn voldoende kunstenaars, maar de producten moeten ook verkocht kunnen worden.”

Toch is het niet zo dat er tot nu toe helemaal geen plek is voor Surinaamse kunstenaars. Nationaal vormt expositieruimte ‘De Hal’ aan de Grote Combeweg regelmatig het toneel van ten-toonstellingen van de werken van Surinaamse kunstenaar. Zo werd daar zeer recent de over-zichtstentoonstelling van Erwin de Vries gehouden en opende Anand Dwarka er zijn eerste solo expositie, die hij later in Den Haag vervolgde. Ook de toeloop van kunstkenners en geïn-teresseerden groeit jaarlijks tijdens de Nationa-le Kunstbeurs. Dit verbaast Brahim allerminst. “Surinaamse kunst is kwalitatief op een goed niveau, nog niet duur en daarmee erg toegan-kelijk voor iedere Surinamer.”

In het bijzonder noemt hij het werk van de jonge kunstenaar George Struikelblok, die momenteel ook inter-nationaal aan het doorbreken is. Struikelblok is tevens houder van een eigen atelier en galerie aan de Amsoistraat. Met de grote investering die de galerie met de renovatie en uitbreiding van het historische gebouw gepleegd heeft, onderstreept Readytex haar geloof in en haar toewijding voor Surinaamse kunst.In de galerie is werk te zien van Reinier Asmoredjo, Razia Barsatie, Kenneth Flijders, Shaundell Horton, Sri Irodikromo, Rinaldo Klas, Kurt Nahar, Sunil Puljhun, Dhiradj Ramsamoedj, George Struikel-blok, Kit-Ling Tjon Pian Gi, Roddney Tjon Poen Gie, René Tosari, Wilgo Vijfhoven en Hanka Wolterstorff. Voor echter kenners geen onbe-kende namen. Voor een leek de moeite van het leren kennen waard.

Lees meer berichten uit de categorie Kunst Artikelen.

april 11, 2015
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.