De markt van Domburg

De markt van Domburg

Dagje uit

Op zondagochtend is het meestal stil op straat. Na een avondje stappen, wordt deze dag gebruikt om uit te rusten. Koken is dan misschien geen optie. Een beter idee is een uitstapje naar een rustgevende plek, waar je ook nog wat kunt eten. Zoals de markt van Domburg.

De markt en warungs van Domburg

Een vijftal warungs is in aparte gebouwen gehuisvest, alhoewel een deel ervan niet meer in bedrijf is. In een overdekte hal staan nog eens vijf verkopers van Javaans eten bij elkaar, waar zowel warm eten als snacks en traditionele Javaanse lekkernijen zoals dawet en pitjel te verkrijgen zijn. Er zijn daarnaast ook twee frietwinkels. De markt van Domburg ligt aan de Surinamerivier, bij een aanmeerplaats voor zowel lokale als internationale reizigers. De laatsten maken, op doorreis naar een ander land in het Caribisch gebied, een tussenstop op Domburg. In een van de warungs hangen daar foto’s van, en is de muur beklad met handtekeningen van reizigers die onder andere uit Europa zijn langsgekomen.

Deze zondag zijn er geen buitenlandse toeristen, maar wel reizigers uit Frederiksdorp, het dorp dat aan de overkant van de rivier ligt en met 2,50 SRD voor een bootreis te bereiken is. Twee houthakkers uit Guyana en Thailand zitten op de steiger te vissen. Het is hun vrije dag, en deze besteden zij langs het water, terwijl ze genieten van de stille natuur en een sigaretje.

Vlak achter de warungs zijn de groentestallen, waar ook fruit aan de man wordt gebracht. Het zijn er drie, die niet elke dag bemand worden. De crisis in het land heeft ook op deze markt duidelijk invloed gehad. Fruitverkoopster Ragoenandan, die al langer dan 20 jaar op de markt verkoopt, is de enige deze zondag. En ze heeft vrijwel geen groenten bij zich. Deze zijn alleen door de week te verkrijgen, op bestelling.

Op een ander deel van het terrein staan ook warungs, maar zijn geen groenteverkopers. Daar is wel een open terrein met hutjes, waar reizigers die de boot willen pakken, bezoekersvan de markt en bootsmannen kunnen zitten. Langs het water staan ook enkele tenten voor gezinnen of kleine gezelschappen.

River Breeze

Uiterst links, haast op zichzelf, staat een relatief nieuw restaurant: River Breeze.
De bezoeker kan hier vanaf 50 SRD lekker eten. Er staat een boekenkast en er is een zwemgelegenheid. Dat zwembad is wel diep, en daarom mogen kinderen niet zonder begeleiding van een volwassene erin. Langs het water is een overdekt terras met zitbanken. Het restaurant zelf is vrij ruim, en vanwege de ligging aan het water erg rustgevend. Het houten interieur met de goedgevulde boekenkast geven de eetgelegenheid een aantrekkelijke uitstraling. Al met al is de markt op Domburg heel geschikt voor een zondagsuitje; eten, drank, snacks, water en eventueel zelfs een trip naar de overkant. Het verkeer is, los van een klein aantal marktgangers, minder druk dan door de week.

Overigens zijn ook de zwemgelegenheden White Beach en Marina Waterland Resort op slechts enkele kilometers afstand. Een bezoekje waard dus.

Lees meer berichten uit de categorie Dagje uit.

juli 1, 2016
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.