blank

“Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

“Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

Leven in de tuin

In zware economische tijden worden aankopen of investeringen voor de aanleg van een nieuwe tuin vaak uitgesteld. Erg jammer, vindt Kenneth Veldhuizen (61), fervent tuinliefhebber en eigenaar van Tuincentrum Tweede Rijweg. “Met planten en bloemen breng je leven in de tuin.”

blank

Natuurlijk verkoeling

Veel groen in de tuin geeft niet alleen een rustgevend gevoel en een mooie aankleding van het perceel, maar heeft ook duurzame voordelen. Want wie volop groen in de tuin heeft staan, kan rekenen op een natuurlijke afkoeling van de woning. Planten, bomen en struiken verdampen namelijk hun vocht onder invloed van de zon, en dat vocht zorgt voor afkoeling in de tuin. Bomen en struiken geven ook schaduw en zorgen ervoor dat het huis minder snel opwarmt dan een tuin die is aangelegd met steen, tegels of kiezels. “Ik heb geen airco nodig op een snikhete middag. Ik ga onder mijn schaduwboom zitten en snuif de zilte zeewind op. Het is er goed toeven”, zegt Veldhuizen.

Vogels, vlinders en insecten

Het aantrekken van insecten, vogels en vlinders is volgens Veldhuizen van cruciaal belang om de tuin levendig te houden. Vlinders en insecten zijn nodig voor de bestuiving van de planten en daarmee het natuurlijk bloeien van de tuin. “Fayalobi’s groeien bijvoorbeeld heel snel en hebben de hulp nodig van vlinders en bijen voor de bestuiving. Handmatig zou dit heel veel werk zijn”, vertelt de tuinliefhebber. En de insecten trekken weer vogels aan. Vogels als de grietjebie en boontjedief zijn insecteneters, en zullen vaak een bezoek brengen aan de tuin wanneer er genoeg te eten is. “Maar om ze in je tuin te houden, kan je ook elke dag een handje rijst voor ze neerzetten. Daar zijn ze gek op”, aldus Veldhuizen. Ook planten met felle kleuren trekken vogels en vlinders aan. De kolibrie is volgens Veldhuizen bijvoorbeeld verzot op het officierskwastje. Dit is een plant in een rood of roze-paarse kleur, met een bloem die bestaat uit dunne sprietjes, waardoor het net een kwastje lijkt. “Vogels zorgen naast de nodige vrolijke geluiden ook voor het verspreiden van zaadjes in de tuin, wat leuke verrassingen kan opleveren”, besluit Veldhuizen.

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

november 21, 2018
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.