Ontwikkeling Waterkant komt niet van de grond
Ontwikkeling Waterkant komt niet van de grond
Waterkant
In 2010 werd de nieuwe pier van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) heropend, met een aanlegsteiger, units en horeca. Zes jaar later staan vele units leeg. En de plannen voor het ontwikkelen van een strandpromenade, vanaf de pier langs de Waterkant, zijn nooit van de grond gekomen. Wat ging er mis? De lifestyle-krant van Surgoed House & Home sprak met toerisme-expert Martin Panday.

Meerdere projecten
Voor het gebied rond de Waterkant zijn al een aantal projecten bedacht door particuliere ondernemers. Aan het schrijven van een van die plannen heeft Panday zelf meegewerkt. Dat had betrekking op het gebied vanaf Fort Zeelandia tot iets voorbij de Centrale Markt, waarbij ook de markt in een nieuw jasje zou worden gestoken. Anno 2016 grenst de Waterkant aan een soort damwand. “Toen ze dat maakten, ben ik meteen gaan kijken. Als je op de damwand zit of je kijkt eroverheen, dan zie je nog altijd die troep liggen. Vooral aan de zijkant”, reageert Panday. Terwijl het idee dat in vrijwel alle concepten terugkwam, juist was om de oever helemaal te laten overlappen door de promenade. “Zodat je noch vloed, noch eb zou zien. Je zou het water wel wat zien stijgen en dalen natuurlijk, maar je zou die lelijke oever niet meer zien. Je zou dan echt aan het water zitten.” Hij haalt de promenade in Willemstad, Curaçao, als voorbeeld aan. Die promenade steekt grotendeels uit over de oever, waardoor je vrijwel meteen zicht hebt op de zee. Daaromheen zijn allerlei restaurantjes, winkeltjes en souvenirshops gevestigd.
Grote investeringen
Bij de plannen in Suriname werd ook gedacht aan het wekelijks optreden van een band. Daarmee bedien je niet alleen de buitenlandse bezoekers, maar ook de lokale gemeenschap. Later heeft Panday zelf nog een concept geschreven om juist dit gedeelte te benutten, maar waarom het allemaal niet is doorgaat, is voor hem een groot mysterie.
Wat de SMS-pier betreft, weet hij wel waar de bottleneck zit. “Het is gewoon heel duur. En er staan nu heel veel lege units, het is een beetje saai. Qua design is het misschien wel leuk, maar het valt nauwelijks op.” Ook het ontbreken van een fraai entree speelt daarbij een rol. Destijds had de Handelmij nv plannen, maar ook die zijn vanwege gebrek aan financiële middelen niet doorgegaan. Het wordt duidelijk dat het om grote bedragen gaat; investeringen van soms wel tweehonderd miljoen US-dollar.
Cruisetoerisme
De SMS-pier biedt ook de mogelijkheid aan cruiseschepen om aan te meren, maar die mogelijkheid wordt nauwelijks gebruikt. “Wij moeten de illusie dat wij een interessante cruisebestemming zijn aan de kant zetten”, zegt Panday stellig. “De traditionele cruises varen op de bekende eilandenroutes. Inmiddels zijn de cruiseroutes weliswaar uitgebreid, omdat de trends op de markt nu meer gericht zijn op avontuur, natuur en unieke belevingen. Zo is een belangrijke route uitgestippeld vanuit Noord-Amerika richting Amazone, want de Amazonerivier is erg in trek.” Maar Suriname blijkt daarvan niet mee te kunnen profiteren. Een jaar of negen geleden was Suriname nog een nieuwe en onbekende bestemming, en zijn er enkele schepen geweest die Suriname aandeden. Panday: “Dat was ene teleurstelling na de andere. Er werden straten afgezet in Paramaribo, zodat de bussen met die cruisetoeristen een beetje fatsoenlijk konden doorrijden. Dat leverde enorm veel verkeersellende op. De lokale burgers werden hiervan de dupe.”
Pitstop
Voor de toeristen waren de bezoeken aan de Hermitagemall en Maretraitemall een teleurstelling. “Cruisetoeristen zijn immers gewend om brand shops te zien, dat is de insteek van cruisetoerisme.” Daarnaast was het ook een tegenvaller voor de unithouders. “Die waren warm gemaakt voor de toeristen; er werd zelfs extra personeel ingehuurd. Inmiddels is dat allemaal stopgezet.” Cruiseschepen moeten wel om de zoveel tijd een tussenstop maken om bijvoorbeeld brandstof te tanken. Daarvoor is veel onderhandeld en gelobbyd door de reisorganisatie METS. Voor de schepen die onderweg zijn naar het Amazonegebied, is Suriname de ideale plek voor een tussenstop. “Ons land schijnt een goedkope bestemming te zijn om brandstof te tanken. En de schepen kunnen hier alle troep kwijt. We zijn dus een aantrekkelijke pitstop, maar geen cruisebestemming. Praten over een cruiseterminal is leuk en wel. Maar mijn advies is: stop je geld in de promenade”, aldus Panday.
Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.
december 20, 2018