Owru yari prisiri

Owru yari prisiri

Owru yari prisiri

Vuurwerkactieperiode

Op de hoek bij de Chinese winkel houdt Clifton in zijn hand één van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk. En hij durft het stuk vuurwerk, ‘Gangster’ genaamd, echt aan te steken en in zijn hand te houden tot het afgaat. Eén van de anderen in het groepje, Grotilda die hij leuk vindt, zegt: “Cliffy ik verzoek je, no doe, joe o las i anoe. Moet ik weer bedelen, niet doen mang.” Clifton gooit het vuurwerk naar een hoopje stenen. De knal is oorverdovend en het volgend moment grijpt hij naar zijn oog. Hij voelt. Gutsend stroomt het bloed eruit…

Op basis van gegevens uit cijfermateriaal (van de Spoedeisende hulp, SEH, Geregistreerde brandmeldingen Korps Brandweer Suriname, KBS, tijdens jaarwisseling) is gebleken dat opvallend veel personen oogletsels oplopen tijdens de vuurwerkperiode. Ook de testen die begin 2015 door het KBS zijn genomen, gaven als resultaat dat een behoorlijke explosiekracht deeltjes van het vuurwerk alle kanten op doet wegschieten. Die kracht is zelfs in staat bakstenen uit elkaar te laten spatten, met alle nare gevolgen van dien voor omstanders zonder oogbescherming. Vandaar dat vuurwerkbrillen centraal staan in de vuurwerkactieperiode van het KBS.

Owru yari dey

Het feest van voorspoed en geluk, maar ook drama, incidenten en calamiteiten dus. Wij zijn uniek als feestgangers van die Owru Jari Dey, meldt wereldmedium CNN. In het centrum van Paramaribo voelen winkeliers en andere zakenlui zich heldhaftige patriots en schieten met de langste pagara’s uit China alle boze geesten in het land aan flarden. En hoewel kerkbezoekers klagen over geluidsoverlast van pagara geweld, gaan ze thuis vrolijk door met het afschieten van vurig gekweel. Surinamers lijken van dezelfde pluimage bij dit feest met zijn blijdschap, vreugde, risico’s en dreigingen.

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.