blank

Owru yari prisiri

Owru yari prisiri

Oud jaar vieren in Suriname

Vuurwerkactieperiode

Op de hoek bij de Chinese winkel houdt Clifton in zijn hand één van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk. En hij durft het stuk vuurwerk, ‘Gangster’ genaamd, echt aan te steken en in zijn hand te houden tot het afgaat. Eén van de anderen in het groepje, Grotilda die hij leuk vindt, zegt: “Cliffy ik verzoek je, no doe, joe o las i anoe. Moet ik weer bedelen, niet doen mang.”

Clifton gooit het vuurwerk naar een hoopje stenen. De knal is oorverdovend en het volgend moment grijpt hij naar zijn oog. Hij voelt. Gutsend stroomt het bloed eruit…

blank

Paramaribo

De belangrijkste problemen ontstaan vooral door de enorme kruitdamp die zich verspreid op ‘Owru Jari Dey’ in de binnenstad van Paramaribo en daarbij pijnlijke oogirritatie veroorzaakt bij het publiek. Tevens vinden tientallen ongevallen plaats bij het zonder oogbescherming afsteken van vuurwerk op plekken in de woonwijken en het centrum. Tot nu toe zijn vrijwel alle vuurwerkbrillen die bij de oudejaarsviering worden aangeboden van mindere kwaliteit en voldoen niet aan de veiligheidseisen. Afgelopen vijf jaar liepen de meeste slachtoffers bij het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling oogletsels op.
Waarschijnlijk neemt het veilig afsteken van vuurwerk met meer dan een vijfde toe en zullen de oogletsels daardoor afnemen boven het gemiddelde voor de stad.
Meest voorkomende incidenten in de woonwijken en op plaatsen waar veel publiek zich verzamelt, gebeuren bij het afsteken van vuurwerk zonder oogbescherming. Toch ligt het aantal oogletsels van vuurwerk op deze plaatsen in de districten beneden het gemiddelde van Paramaribo.

Owru Yari Dey

Het feest van voorspoed en geluk, maar ook drama, incidenten en calamiteiten dus. Wij zijn uniek als feestgangers van die Owru Jari Dey, meldt wereldmedium CNN. In het centrum van Paramaribo voelen winkeliers en andere zakenlui zich heldhaftige patriots en schieten met de langste pagara’s uit China alle boze geesten in het land aan flarden. En hoewel kerkbezoekers klagen over geluidsoverlast van pagara geweld, gaan ze thuis vrolijk door met het afschieten van vurig gekweel. Surinamers lijken van dezelfde pluimage bij dit feest met zijn blijdschap, vreugde, risico’s en dreigingen.


Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.
Glenn Cooman
oktober 8, 2018

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.