Paaldansen is gewoon een sport

Paaldansen is gewoon een sport

Sport

Hoewel paaldansen als sport al langer dan dertig jaar bestaat, rust er in Suriname toch nog een zeker taboe op.

Velen denken bij het horen van de woorden ‘paal’ en ‘dansen’ meteen aan sekswerkers of stripclubs, omdat het beeld van buitenlande films ze het meest bijblijft. Maar de sport houdt meer in dan alleen sensualiteit.

Perfect lichaam

Paaldansen geeft de dansers en danseressen een zekere zelfverzekerdheid, vertelt Lieuw- On. Het breekt psychische blokkades, en het samenbrengen van vrouwen breekt deze blokkades nog sneller af. “Ik heb vrouwen in tranen gezien, omdat ze zo blij zijn eindelijk een oefening te kunnen doen of een angst te hebben overwonnen.” Om dit te bereiken is er maar een vereiste: houden van jezelf. “Als je dat kan, gaat de rest vanzelf”, zegt Lieuw-On. Voor mensen die niet van sporten houden maar wel in beweging willen zijn, is paaldansen een ideale optie. “Het is niet alleen extreem sexy, maar je krijgt er automatisch een perfect lichaam van. De fysieke inspanning is zo enorm, dat het geweldig is als fitnessprogramma. Je wordt sterker, de buikspieren worden strakker, je krijgt een betere houding, de spieren in de armen worden getoond en je krijgt er een strakkere huid van.” Kortom, het lichaam wordt volgens Lieuw-On precies zoals het moet zijn. Daar komt bij dat er ook op de voeding gelet moet worden. “Je haalt uit je training wat je zelf erin zet.” Wat deze sport sexy maakt, zijn niet alleen de bewegingen die de mensen aan de paal maken. Het zit hem vooral in de schaarse kleding. Dat moet volgens Lieuw-On wel. “Belangrijk bij deze sport is dat je lichaam ‘plakt’ aan de paal. Anders glij of val je ervan af.” Zij benadrukt wel dat de danser zelf bepaalt hoe schaars hij of zij gekleed wil gaan. Voor zichzelf kiest zij het liefst de kortste en meest sexy outfit, omdat zij altijd al daarvan heeft gehouden.

”Belangrijk bij deze sport is dat je lichaam ‘plakt’ aan de paal. Anders glij of val je ervan af.’

Passie

Veel mensen kijken nog vreemd op wanneer ze horen dat iemand aan paaldansen doet. Toch heeft Lieuw-On bij de start van haar dansschool gemerkt dat er heel veel interesse voor was. Het begon allemaal nadat zij naar Suriname emigreerde, in 2006. Toen zij merkte dat zij haar passie paaldansen miste, besloot zij na een aanmoediging van een vriendin zelf een paaldansschool op te richten. “Ik zag het eerst niet als iets serieus, maar na goed nadenken leek het helemaal geen gek idee mijn eigen paaldansschool te hebben.” Femme Vitaal bestaat nu vijf jaar en is tot nu toe de enige paalfitnessschool in Suriname. De klassen zijn zo vol, dat er sprake is van een wachtlijst. Met deze school is Lieuw-Ons droom van het hebben van een eigen onderneming helemaal in vervulling gegaan. En ondanks alle kritiek heeft Lieuw-On in de afgelopen vijf jaar niet alleen in Suriname op verschillende plekken opgetreden, maar ook internationaal naam gemaakt. Ze geniet enorm van haar werk als danser en als trainer. Inmiddels heeft ze drie trainers die onder haar supervisie werken, en binnenkort verhuist de school naar de derde verdieping in het gebouw van 4R Gym. Ondanks die successen hoopt Lieuw-On toch dat paaldansen meer wordt gewaardeerd in Suriname. “Elke professionele danser heeft graag dat mensen inzien hoeveel tijd en training in de dans wordt gestopt. En dat mensen zien dat dansen ook een vorm van werken is.”

Lees meer berichten uit de categorie Sport.

juli 3, 2016
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.