Perceel kopen op de veiling, is lopen in gras vol schuilende addertjes!

Perceel kopen op de veiling, is lopen in gras vol schuilende addertjes!

Misstanden

Goedkoop perceel

Glenn werkte al meer dan vijftien jaar als monteur bij een garage, maar wilde graag voor zichzelfbeginnen. Hoewel in loondienst was hij toch de man die de garage draaiende hield. De garage was geliefd bij klanten vooral omdat Glenn een topmonteur is. Toch wilde de eigenaar hem niet extra belonen. “Voor jou twintig anderen”, had hij gezegd.

Glenn had echter onvoldoende kapitaal om een eigen garage te starten. Daarvoor had hij ten minste een perceel nodig. Zijn moeizaam opgebouwde spaargeld was niet toereikend. Op een dag hoorde Glenn, terwijl hij onder een wagen bezig was, twee klanten praten over ‘goedkope percelen’ kopen op de veiling. De ene klant, die in een blinkende terreinwagen reed, sprak vooral over de winst die hij maakte als hij een perceel weer
verkocht. “Meestal worden ze geveild omdat er een schuld is en die schuldeisers zijn al lang blij dat ze tenminste iets van hun geld terugzien”, hoorde hij hem zeggen.

Tweede hypotheek

Glenn wist te achterhalen bij welke notaris hij moest zijn en die was bereid hem ‘vrijblijvend’ te voorzien van advies. De notaris had een
goede naam en toen die hem meldde dathet perceel ook met een tweede hypotheek was bezwaard, kreeg Glenn nog meer vertrouwen in diens adviezen. De notaris had uitgelegd dat Glenn na het voldoen van de koopsom ‘royement’ zou krijgen op de eerste hypotheek, en dat de tweede hypotheek en de beslaglegging gezuiverd zouden worden door de rechtbank.

Vanwege de goede kennis van zaken van de notaris, waande Glenn zich veilig en achtte het niet nodig een advocaat of makelaar te raadplegen. Dat bespaarde hem ook nog extra kosten. Glenn slaagde als hoogste bieder het perceel ‘goedkoop’ te bemachtigen en was de gelukkigste man ter wereld, want zijn eigen-garagedroom zou snel werkelijkheid worden. Nadat hij de koopsom had voldaan, kreeg hij zoals gezegd keurig van de notaris zijn koopbewijzen en het bewijs dat de eerste hypotheekhouder de gevestigde hypotheek had geroyeerd. Echter had de notaris – ook maar een mens – verzuimd aan Glenn een zogenoemde ‘saldobrief’ te geven ten behoeve van de zuiveringsprocedure bij de rechtbank. Binnen ‘30 dagen’ na de gunning moet deze procedure aanhangig zijn gemaakt.

Termijn verlopen

Toen begon alle ellende voor Glenn. Pas nadat hij een lening wilde afsluiten, hield de bank hem voor dat er nog een oude hypotheek, namelijk de tweede, op het perceel rustte. Maar toen bleek de zuiveringstermijn al verlopen en bleef er geen andere keuze dan de rechtbank om doorhaling van de tweede hypotheek te vragen. En dat vonnis liet op zich wachten.

Alsof dat niet genoeg was, bleek ook de beslaglegging nog steeds op het perceel te rusten! Volgens de notaris geen probleem. Ook meteen meenemen in de zuiveringsprocedure, was diens antwoord. Maar de rechtbank wees doorhalen van de beslaglegging af. Wat bleek? De oorspronkelijke schuldenaar was namelijk ook een rechtszaak begonnen omdat een en ander niet in de haak zou zijn geweest met het vestigen van de eerste hypotheek. Reden genoeg voor de rechter om het gelegde (oude) beslag te handhaven totdat de kwestie tot op de bodem was uitgezocht.

Oude beslaglegging

We zijn inmiddels drie jaren verder en nog steeds is er geen vonnis hierover. Het betekent voor Glenn alsnog extra advocaatkosten maar vooral veel verloren tijd. Nu heeft hij weliswaar een perceel, maar door de oude beslaglegging kan hij het niet als onderpand geven voor een lening bij de bank. Glenn werkt nog steeds voor een baas en zijn spaargeld – bedoeld als appeltje voor de dorst – is aanzienlijk geslonken. Uiteindelijk is het ‘spotgoedkope’ perceel een ware hoofdpijn voor Glenn. Alles bij elkaar opgeteld had hij liever een onbezwaard perceel gekocht.

Moraal van dit verhaal? Helaas koop je percelen op de veiling in Suriname altijd op eigen risico. Schakel liever een advocaat of makelaar in voor een onderzoek. Zelfs ervaren koopjesjagers zijn beducht voor de vele mogelijke addertjes onder het gras. Beslagleggingen of tweede hypotheken vervallen niet vanzelf. Het is meestal procederen of de beslaglegger betalen. Geld dat Glenn sowieso niet meer had en zijn droom blijft voorlopig nog een nachtmerrie.

Lees meer berichten uit de categorie .

februari 3, 2019
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.