‘Sranan Krakti’ expo op en over eigen kracht

‘Sranan Krakti’ expo op en over eigen kracht

Villa Zapa kara

Eigen kracht

Het interactieve museum Villa Zapakara richtte zich voorheen vooral op kinderen. Met de vier jaar durende expositie ‘Sranan Krakti – Hoe dichter je bij jezelf staat hoe verder je gaat’, wil het alle Surinamers inspireren meer te ontdekken over de kracht in henzelf, de natuur en eigen cultuur.

Al bij het betreden van het terrein van Villa Zapakara, gelegen op het terrein van Ons Erf, word je vrolijk verwelkomd door een kleurrijke rups gemaakt van gerecyclede banden. De rondleiding begint met het ‘Naipal Waterpark’, waar bezoekers meer te weten komen over de kracht van water.

Technologie en natuur

Een ander indrukwekkend onderdeel is de virtuele werkelijkheid, die bezoekers kunnen ondergaan, van de rijke Surinaamse bossen in Sipaliwini. Deel uitmakend van het Guyanaschild dat grenst aan Amazonegebied. Met ‘virtual reality’-brillen op, wanen bezoekers zich in het leven van de inheemse Trio-stam van het dorp Kwamalasamutu en
worden ze door Kamanya rondgeleid. In de ruimte staat een tweemeter lange krokodil, gemaakt van kokosbasten door kunstenaar Carlos Wielzen uit Coronie. Zittend in een korjaal maken bezoekers, met hun VR-bril op, deze reis naar dit inheemse dorp, gelegen in het uiterste zuiden van het diepe binnenland. “We hebben bezoekers gehad die in het wilde weg om zich grepen. Omdat de beleving zo echt leek, vergaten ze dat zij naar een film keken”, vertelt Lenz lachend. Het ene moment zweef je over een hoge, machtige kankantrieboom en een ander moment zit je op de rivier in een korjaal en zie je een anaconda naast je. De VR-brillen zijn gesponsord door Conservation International, een ngo die zich beijvert voor duurzaam beheer van bossen. De boodschap is het belang van het behoud van de bossen, schone rivieren, dieren, niet alleen voor de mensen die er leven maar voor ons allemaal.Lenz: “Niet een ieder krijgt de kans om ons machtige bos in het echt te ervaren, door middel van technologie brengen wij het dichterbij.”

Cultuur en religie

Met de verschillende etniciteiten van Suriname komen ook tal van feesten en religiën aan bod. In het ‘Alakondre-huis’ (Allestreken), een ander tentoonstellingsonderdeel, worden zeven nationale feestdagen belicht. “Gekozen is voor die van de grootste bevolkings- en religieuzengroepen ”, vertelt Lenz, die
van de virtuele wereld overstapt naar een tastbaardere met universele thema’s zoals ‘vrijheid’, ‘geluk’, de ‘overwinning van het goede op het kwade’ en ‘respect’. In de hemelsblauwe, met wolken beschilderde kamer vertelt zij wat er – en in de overage kamers – te ontdekken valt. “Deze kamers zijn allemaal bekleed in de sfeer van de betreffende feesten. Daar komen bezoekers door verhalen en activiteiten erachter wat wij tijdens deze feestdagen vieren of gedenken.” Van Dag der Inheemsen tot de Chinees Nieuwjaar, Phagwa, Dag der Vrijheden, Dag der Marrons, Kerstmis en Bodo. Op het terrein zijn een mini-forest en kruidentuin aangelegd, met verschillende bomen, planten en kruiden waarvan veel met een geneeskrachtige werking. Allemaal rijkdommen waarover de bezoeker tijdens de Surinametour meer kennis kan opdoen. Lenz: “We kunnen in de vijfenzeventig minuten die zijn ingepland voor de tour, onmogelijk alles belichten. Belangrijk is dat bezoekers door de tour meer hebben ontdekt over de kracht in henzelf, onze natuur en cultuur zodat ze vol trots en waardering ons terrein afstappen.”

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 4, 2019
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.