Steigerbouw in Suriname; hoe het beter kan

Steigerbouw in Suriname; hoe het beter kan

Steigers

Soorten materiaal

Een bouwsteiger is een tijdelijke voorziening om veilig op hoogte te kunnen werken. Helaas gebeuren er over de gehele wereld zowel bij het opzetten van de steiger, het gebruikmaken ervan, als bij de demontage regelmatig ongevallen. Het leveren, verhuren en monteren van deze tijdelijke werkplek op hoogte is daarom specialistenwerk waaraan gebruiker, opdrachtgever én wetgever hoge eisen moeten stellen. Maar gaat dat allemaal wel echt zoals zou moeten in Suriname?

“Het beeld van gebouwen in aanbouw omringd door houten stellages die er zo wankel uitzien dat ieder verstandig denkend mens wel uitkijkt om er ooit één voet op te zetten, zijn meer een gewoonte dan uitzondering in Paramaribo”, zegt de heer Amanatkhan, oprichter van het inmiddels 12-jarig steiger-en hoogwerkerverhuurbedrijf DROB Steigerverhuur NV. “In principe kan men van meerdere soorten materialen een stellatie opbouwen. Echter moet men zich natuurlijk aan de discipline van het soort materiaal houden waarmee de steiger wordt gebouwd. Dat kan hout zijn, of aluminium of ijzer, of bamboo zoals gebruikelijk in Thailand of China.”

Fouten

Volgens Amanatkhan, kan men wel met een houten stellage werken maar dient die dan wel op een deskundige manier te worden opgezet. Een plankje of een balkje hier en daar, zonder volledige vloeren, leuningen of trappen en netvoorzieningen zijn daar dus zeker geen goed voorbeeld van. “Bij verdiepingbouw zie je ook dat ze met een touw emmers cement naar boven trekken. Dat is natuurlijk hartstikke slecht voor de gezondheid van de arbeiders. Daar gebruik je bouwliften voor.” De ondernemer ziet ook bij de andere steigers dingen fout gaan. “Het niet plaatsen van leuningen, of gewoonweg geen trappen aanbrengen, zodat een werknemer omhoog moet klauteren, of schoren die wegens een tekort aan materiaal worden weggelaten zorgen voor een levensgevaarlijke situatie.” Het gecertificeerde steigerbedrijf heeft ruime ervaring in het opbouwen van ijzeren constructiesteigers. In het verleden bouwden de werknemers van DROB Steigerverhuur NV veilige constructies onder andere in en rondom olieopslagtanken van Staatsolie Maatschappij Suriname en SOL. Ook aan de bouw van de basis van het Marriot Courtyard Hotel gaf het steigerbedrijf haar professionele ondersteuning door middel van het uitdenken van een steigerplan en het opzetten van een constructie van maar liefst in totaal 10.000 m2.

Mensenleven

“Allerbelangrijkste is dat je een goede steiger neerzet, waarop een ieder kan lopen en kan controleren of het werk kwalitatief goed gedaan is. Als er een halfbakken steiger staat waar het managementteam zich niet op waagt, hoe ga je dan beoordelen of het werk goed gedaan is? Geld speelt hierbij een heel belangrijke rol merkt de eigenaar van het bedrijf op. “Maar geld kan toch niet het belangrijkste zijn, niet belangrijker dan een mensenleven!”

Lees meer berichten uit de categorie .

oktober 5, 2018
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.