Steigerbouw in Suriname
Steigerbouw in Suriname
Hoe het beter kan
DROB Steigerverhuur NV
Een bouwsteiger is een tijdelijke voorziening om veilig op hoogte te kunnen werken. Helaas gebeuren er over de gehele wereld zowel bij het opzetten van de steiger, het gebruikmaken ervan, als bij de demontage regelmatig ongevallen. Het leveren, verhuren en monteren van deze tijdelijke werkplek op hoogte is daarom specialistenwerk waaraan gebruiker, opdrachtgever én wetgever hoge eisen moeten stellen. Maar gaat dat allemaal wel echt zoals zou moeten in Suriname?

Faciliterend
Het bedrijf van de ondernemer verhuurt verschillende soorten steigers, bouwliften en hoogwerkers om op diverse hoogtes veilig te kunnen werken. “Mijn missie met mijn bedrijf was en is faciliterend te werken voor de particulier alsook voor de kleine tot grote aannemer, zodat die op die manier tegelijkertijd effectiever, veiliger, milieubewuster en zo kostenbesparend en kwalitatief beter kan werken.”
Risico’s
In Suriname bestaat er wel degelijk wetgeving over hoe men veilig dient te werken op hoogte. De arbeidsinspectie heeft als taak om de situatie te controleren en eventueel stop te zetten of andere sancties te treffen. Helaas gebeurt dit bitter weinig. Exacte gegevens over het aantal ongevallen met steigers in Suriname zijn er niet. Maar één ding is zeker, ze gebeuren regelmatig. In een land als Nederland telt men jaarlijks tot gemiddeld 3 doden en 7 slachtoffers met blijvend letsel. De grootste risico’s van het werken met steigers liggen in het vallen; vallen bij het beklimmen of afdalen, vallen door een opening in een werkvloer (maximale vloeropeningen 10 x 10 cm) of vallen door onvoldoende randbescherming. In het ergste geval stort of valt de gehele steiger om, bijvoorbeeld omdat die niet verankerd is.
Ook vallende voorwerpen leveren risico’s op voor zowel de steigergebruiker als personen die onder de steigers lopen.
Fouten
Volgens Amanatkhan, kan men wel met een houten stellage werken maar dient die dan wel op een deskundige manier te worden opgezet. Een plankje of een balkje hier en daar, zonder volledige vloeren, leuningen of trappen en netvoorzieningen zijn daar dus zeker geen goed voorbeeld van. “Bij verdiepingbouw zie je ook dat ze met een touw emmers cement naar boven trekken. Dat is natuurlijk hartstikke slecht voor de gezondheid van de arbeiders. Daar gebruik je bouwliften voor.”
De ondernemer ziet ook bij de andere steigers dingen fout gaan. “Het niet plaatsen van leuningen, of gewoonweg geen trappen aanbrengen, zodat een werknemer omhoog moet klauteren, of schoren die wegens een tekort aan materiaal worden weggelaten zorgen voor een levensgevaarlijke situatie.” Het gecertificeerde steigerbedrijf heeft ruime ervaring in het opbouwen van ijzeren constructiesteigers. In het verleden bouwden de werknemers van DROB Steigerverhuur NV veilige constructies onder andere in en rondom olieopslagtanken van Staatsolie Maatschappij Suriname en SOL. Ook aan de bouw van de basis van het Marriot Courtyard Hotel gaf het steigerbedrijf haar professionele ondersteuning door middel van het uitdenken van een steigerplan en het opzetten van een constructie van maar liefst in totaal 10.000 m².
Mensenleven
“Allerbelangrijkste is dat je een goede steiger neerzet, waarop een ieder kan lopen en kan controleren of het werk kwalitatief goed gedaan is. Als er een halfbakken steiger staat waar het managementteam zich niet op waagt, hoe ga je dan beoordelen of het werk goed gedaan is?
Geld speelt hierbij een heel belangrijke rol merkt de eigenaar van het bedrijf op. “Maar geld kan toch niet het belangrijkste zijn, niet belangrijker dan een mensenleven!”
Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.
oktober 9, 2018