Stremmende ordening

Stremmende ordening

Column: Euritha Tjan A Way

De allerbelangrijkste regel in het verkeer is dat het moet kunnen doorstromen. Daar wordt in de meeste gevallen rekening mee gehouden bij het inrichten van de ruimte in een bepaalde stad of wijk. Ik schrijf ‘meestal’ omdat we in Suriname nu eenmaal heel vaak afwijken van de norm. Ook deze regel besloten wij lange tijd geleden aan onze laars te lappen.

Heel lang was daar niet zoveel mis mee. Ik heb de luxe mij de periode voor de enorme Chinese winkels en (nieuwe) tweedehandse auto’s nog te kunnen herinneren. Toen er nog niet zoveel auto’s waren op de wegen en het woord file pas inhoud kreeg als we op vakantie of zakenreis waren in bijvoorbeeld Nederland. Maar wat we ons toen ook niet voor de geest konden halen, waren wegen met een glad oppervlak! De meeste wegen die we voorheen hadden waren zandwegen, die veelal veranderden in modderpoelen als het had geregend. Maar ontwikkeling heeft nu eenmaal een prijs, dus met de gladde wegen kwamen ook langzaam maar zeker de files en jammer genoeg ook de verkeersdoden. Onze beleidsmakers – apart als ze zijn – vonden het toen ook geen reden om daar beleid op los te laten.

Lang leven de drempels! Vandaar dus mijn eerste zin: De allerbelangrijkste regel van het verkeer is dat het moet doorstromen. Ongetwijfeld zijn er veel meer regels die te maken hebben met principes van ruimtelijke ordening die ik niet ken, maar wat ik van het haar op mijn hoofd tot mijn allerkleinste teen zeker weet, is dat deze situatieniet zo door kan gaan. Gekeken moet worden hoe binnen de mogelijkheden die Suriname heeft, het land geordend kan worden. Het sluitelwoord daarbij is efficientie. En wat zo mooi is, is dat de rest van de wereld ons veelal al voor is geweest. Dus zo moeilijk kan het niet zijn…als de wil daartoe aanwezig is.

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.