Stuurgroep ontwikkeling cassavesector Para

Stuurgroep ontwikkeling cassavesector Para

Wat is de stand van zaken nu?

De Stuurgroep Ontwikkeling Cassavesector Para (STOCPA) werd in januari 2011 opgericht. Het doel van de organisatie was de waardeketen van de cassavesector te versterken en dat wilde de STOCPA doen door het promoten van cassaveconsumptie, het begeleiden van ondernemers in de cassavebranche en het aangaan van partnerschappen met relevante organisaties.

K'saba fair

De leden van de STOCPA beschikten allemaal wel over een eigen stukje expertise en ervaring en waren bereid om deze ook beschikbaar te stellen voor het welslagen van het veelbelovende project.

Een van de eerste succesvolle activiteiten van de STOCPA was de K’Saba Fair en kort daarop de Cassave Conferentie. Ook werden er diverse trainingen verzorgd en in 2013 een samenwerkingsverband met Landbouw Coöperatie Para gestart, met een reeks praktische trainingssessies die gericht waren op het versterken van planters actief in de cassavesector.

So you think you can cook?

In 2015 wonnen twee deelnemende teams van de STOCPA de eerste en tweede prijs tijdens het ‘So You Think You Can Cook!’ evenement en wel met de gerechten ‘Couscous Cassave’ en ‘Pancake Explosion’.

Echter is het de laatste tijd een beetje stil rond de STOCPA en de vraag is nu wat de huidige stand van zaken is. We laten Sherida Mormon, voorzitter van STOCPA, aan het woord.

“We zijn inderdaad stil naar buiten”, geeft Sherida toe. “Maar dat komt mede doordat de doelen van de STOCPA terug zijn gebracht naar een niveau waarop de organisatie en de vrijwilligers het zelf aankunnen. Toch blijven we uitkijken naar echte partners die ook serieus actief willen deelnemen aan het traject en de ontwikkeling daarvan ter hand willen nemen.”

Cassavecrackers

Desondanks is Sherida Mormon niet ontevreden over het succes van haar organisatie. “Een kerngroep van vrouwen, die samen met STOCPA het traject was ingegaan, is met ons gebleven en zij hebben nu hun eigen bedrijvigheid opgevoerd”, vertelt Mormon. “Op dit moment worden er aan zo een 15 winkels cassaveproducten geleverd en ook hotel Torarica neemt cassavecrackers van de vrouwen af. Verder zijn er een aantal touroperators die op vaste basis cassaveproducten bij de dames bestellen en op tour meenemen. Eén van de vrouwen heeft door het bakken van cassave zo goed gespaard dat ze haar dochter, die ze in geen 14 jaar heeft gezien, uit Nederland laat komen.”
Ook voor wat betreft het creëren van nieuwe innovatieve cassaveproducten, is er het één en ander gebeurd. “Geraspte cassave vormt het basisingrediënt voor de diverse cassaveproducten”, zegt Sherida Mormon. “Een van de meest succesvolle producten die van de geraspte cassave worden gemaakt, zijn de cassavecrackers in verschillende smaken waaronder knoflook, sesam, kaas, uien en de zoete smaken gember, cacao en koffie. Een ander product dat heel populair is, is de gevulde dosi met gezouten vis of kipgehakt en de vegetarische tomatendosi.”

Doelen berijkt

Al met al blikt Sherida Mormon tevreden terug op de ogenschijnlijk ‘stille’ afgelopen jaren. Volgens haar liggen de winkels vol met cassaveproducten, worden cassaveproducten door de Chef’s Associatie met regelmaat meegenomen naar de competities in Miami en is men bezig met het ontwikkelen van echt brood van cassave.

Ook andere nieuwe producten zoals cassavepap en cassavepannenkoeken zijn signaturen van de realisatie van de streefdoelen net als de instelling van een cassavepromotorgroep door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV).
“En als we kijken naar de vrouwen die onder onze begeleiding hebben doorgezet,” zo sluit Mormon af, “en die zich nu allerlei andere luxe kunnen permitteren, dan hebben we ook dat deel van de doelen bereikt.”

Lees meer berichten uit de categorie Bedrijven Artikelen.

juli 31, 2019
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.