Suriname: Op naar verdere groei

Suriname: Op naar verdere groei

Surgoed Bouw & Infra

Surgoed Makelaardij is binnen de Surinaamse gemeenschap weliswaar een gevestigde naam, toch is lang niet iedereen met bekend met haar andere tak: Surgoed Bouw & Infra.

Uitdagingen

De uitbreiding van Surgoed Makelaardij N.V. kwam tot stand door in te spelen op de blijvende vraag naar kavels, maar ook naar betaalbare en luxe woningen. Toch heeft de financiële crisis wel haar weerslag op de huizenmarkt. “Mensen denken tien keer langer na voordat ze een woning gaan bouwen”, illustreert Djais. Vooral in het eerste kwartaal van dit jaar vertaalde zich dat vrijwel direct in de cijfers. En er is nog een andere reden voor onverwachte stagnatie. Djais:

Vanwege de klimaatverandering weten we niet meer precies wanneer de droge tijd begint, dus is het voor ons lastiger plannen. Eigenlijk werken we in fasen: we bouwen tot het dak, en wanneer de regen komt, werken we binnen. Dat is nu helemaal omgedraaid, waardoor het werk soms even moet worden stilgelegd.

Toch zijn er dit jaar vijf nieuwe projecten gestart, waarvan vier in Paramaribo-Noord en een in Zuid. Het gaat hier zowel om nieuwbouw, inclusief een zwembad, als om renovatieprojecten. Een aantal daarvan is al in de afrondende fase. “De grootste uitdaging bij renovatieprojecten is dat je bij aanvang meestal nog niet precies weet wat de reikwijdte is. Je moet vaak schatten.”

Betrouwbaar

Surgoed Bouw & Infra is een jong en dynamisch bedrijf, en we hebben alle tools in huis om het hele pakket professioneel bij onze klanten aan te bieden. Kijkend naar de toekomst, is verdere groei erg belangrijk. Dit realiseren we door nauw samen te werken met ons moederbedrijf Surgoed Makelaardij, dat de sales blijft pushen en klanten aanbrengt. Onze aanpak is tot nu toe geweest om eigen projecten voor te financieren en na realisatie te verkopen. Maar als je niet oppast, ontstaat een tekort aan liquide middelen, en besef je als bedrijf dat je dat niet eeuwig volhoudt.

Toch is deze aanpak in het begin nodig om je trackrecord bij klanten op te bouwen en aan te tonen wat je precies kunt”, vertelt Djais. Een ander streefpunt is kwantitatieve groei, ofwel: meer projecten aantrekken. Daarbij ligt het accent op kwalitatieve dienstverlening en betrouwbaarheid. “We merken met name een enorme behoefte aan aanspreekpunten in het buitenland, voor onze overzeese clientèle die in Suriname bouwbegeleiding nodig heeft.

Hierin speelt ons kantoor in Nederland een belangrijke rol.” Ook staat het creëren van een grotere naamsbekendheid hoog op de agenda. “We leveren kwaliteit, daarin onderscheiden we ons. En we willen een betrouwbare partner zijn voor de klant. Dat ontbreekt soms bij andere aannemers of bedrijven. Wij hebben onze branchenaam door de jaren heen gelukkig stevig kunnen vestigen, en dat willen wij zeker zo houden.”

Tips voor het bouwen en renoveren van woningen

Aangezien het bouwen van een woning de nodige stress kan opleveren, delen wij hieronder een aantal tips om dit proces te vergemakkelijken.

Wel of geen uitbouw?

Een interessante optie die voor nieuwbouwhuizen vaak wordt aangeboden, is een uitbouw voor de begane grond. Dat levert uiteindelijk meer oppervlakte in vierkante meters op. Kijk hiervoor goed naar de indeling van je toekomstige huis en maak duidelijke afspraken met de betrokkenen.

Maak voldoende foto’s

Het is verstandig om het proces zelf vast te leggen, van het moment dat de fundering wordt gestort tot de definitieve oplevering. Vergeet de wijzigingen op de bouw, wijzigingen op papier en je eigen invulling qua wensen en behoeftes niet. Een handige app daarvoor is Evernote, voor een visueel overzicht van foto’s, gebeurtenissen, notities en eventuele scans van contracten en andere documentatie. Je kunt dan alles gemakkelijk terugvinden en zelfs synchroniseren met je pc of laptop. Je weet dan zelf waar de leidingen in je woning lopen. Dit kan later eventuele miscommunicatie met de aannemer voorkomen.

Rechterhand

Uiteraard ligt het voor de hand om iemand mee te nemen die je helpt bij het realiseren van je droomhuis. Kies wel voor iemand die technisch is aangelegd en kan meedenken. Maar ook iemand die meehelpt om te controleren of datgene wat is afgesproken, daadwerkelijk gerealiseerd is.

Lees meer berichten uit de categorie Bouw & Infra Nieuws.

juni 2, 2018
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.