Tassen van traditie naar trendy

Tassen van traditie naar trendy

Trendy

Trendy dames kleden zich niet alleen volgens de laatste mode, maar hebben vaak ook bijpassende accessoires. Behalve die leuke schoenen en mooie sieraden, bepaalt ook een tas voor een belangrijk deel hoe je voor de dag komt. Wie daarin exclusief wil zijn, moet eens gaan kijken bij de tassen van Talking Prints.

Dre Pada

Talking Prints gaat van traditie naar trendy. Stoffen die bekend zijn onder de verschillende culturen, zoals Afrikaanse prints, batik en pangi-stoffen, maar ook jute en (kunst) leer, worden gebruikt om aparte creaties te maken. Of je nou een tas nodig hebt om mee buiten de stad te gaan, om boodschappen te doen, iets te gaan drinken of gewoon voor je dagelijkse outfit, ze hebben het allemaal. Er zijn tassen gemaakt met felle kleuren, maar ook met wat rustiger prints. Kun je toch geen tas vinden die bij je past, dan kan die bestellen. Het is voor de dames dan misschien nog steeds een hobby, maar met dit project hebben ze wel zeven vrouwen van Dre Pada (Brokopondo) geholpen aan een baan. Dat begon toen Mezas en Starke een bezoek brachten aan Brokopondo en aan de praat raakten met enkele vrouwen daar. Zij gaven aan geen werk te kunnen vinden, terwijl ze dat wel heel graag wilden. “Na een brainstormsessie over hoe we deze vrouwen konden helpen, besloten we ons project samen met hen uit te voeren.” Aangezien de gedreven Mezas en Starke altijd al iets wilden doen om anderen te helpen, was de samenwerking voor hen ideaal. Nu worden de tassen ontworpen door de initiatiefnemers, terwijl de tassen in Dre Pada in elkaar gezet worden. Dankzij hen heeft Talking Prints in een periode van zes maanden al honderdvijftig tassen geproduceerd.

U ké

Hiervoor hebben Mezas en Starke verschillende workshops verzorgd voor de geïnteresseerde vrouwen uit Brokopondo. “We zijn vanaf nul begonnen. Vanaf het structuur brengen en creatief denken, tot leren met de naaimachine om te gaan.” Dat duurde vanaf augustus, en in november was het uiteindelijke team dat uit zeven vrouwen bestaat helemaal ready. Deze groep draagt de naam ‘U ké’, wat Saramaccaans is voor ‘wij willen’. Naast het stimuleren van creativiteit en mensen bewust maken van hun eigen talent, zegt het team met dit project ook een bijdrage te hebben geleverd aan het positief belichten van Suriname. “Door de Surinaamse cultuur op een voetstuk te plaatsen, kan op een commerciële manier gezien worden dat wat we in huis hebben heel bijzonder is”, is Mezas van mening. Want de dames merken dat er vraag is naar deze tassen. Deze worden wel het meest gekocht door toeristen, maar dat zien ze juist als iets positiefs. “Doordat onze creaties naar het buitenland gaan, kunnen ze gezien worden als een visitekaartje uit Suriname.” Wat de Talking Prints-oprichters wel jammer vinden, is dat Surinamers hun eigen producten weinig aandacht geven. “We hopen dat door de interesse van het buitenland, Surinamers ook geïnteresseerd raken in hun eigen producten”, aldus Mezas en Starke. Nu bestaat de collectie nog alleen uit tassen, maar de vrouwen hebben plannen om uit te breiden en in de toekomst meer producten in hun collectie op te nemen. Met het geld dat nu verdiend wordt, willen zij een atelier bouwen voor de vrouwen van Brokopondo. Er wordt breed gedacht. “We willen alles dat in Suriname normaal is maar hier niet gewaardeerd wordt, in onze eigen stijl uitbrengen.” De ontwerpen met een cultureel tintje zijn te verkrijgen bij Zus en Zo, Icana en Readytex. De prijzen liggen tussen de negentig en honderd SRD.

Lees meer berichten uit de categorie Kunst Advertorial.

november 16, 2018
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.