Tropische sferen Klein Eden in Pontbuiten

Tropische sferen Klein Eden in Pontbuiten

Het stekkie van...

Zuster pont

De noodzaak om een bijdrage te leveren aan een of ander nobel doel bepaalt soms ook waar en hoe wij gaan wonen. Dat geldt zeker voor Jose Schaepman. In 1980 ging ze, rechtsreeks van de universiteit in Amsterdam, werken in het Surinaamse binnenland als arts voor de Medische Zending. Haar stekkie in Paramaribo vertelt het verhaal van een gedreven vrouw met een liefde voor tropische sferen.

Het is ‘s morgens elf uur wanneer Jose Schaepman de poort opendoet en ons verwelkomt. De stralen van de felle zon voelen in een keer veel minder heet aan: een bijkomend effect van de tuin die wel een tropisch paradijs lijkt. Het is gelijk duidelijk dat er veel liefde en toewijding is gaan zitten in de aanleg van deze verkoelende groene plek.

Gewoon buiten

Eenmaal binnen blijkt het verassend koel. Dat is omdat de muren niet geheel dicht zijn gebouwd. De houten latten en de manier waarop is gebouwd, maken dat je constant het gevoel krijgt dat je gewoon buiten bent. De keuken is nu beneden, helemaal open met een barretje en ook zijn een uitgebreid bad en toilet erbij gekomen. Het geheel loopt asymmetrisch; precies zoals de bekende architect Arie Verkuijl, die het huis heeft ontworpen, het ook leuk vond.

Een van de wensen van Schaepman aan Verkuijl was een ‘luie trap’ die met een boog naar de bovenverdieping loopt. En omdat beneden zo een open sfeer ademt, lijk je pas met de trap echt in een huis te komen. Het feit dat met pinushout is gewerkt, geeft de inrichting een lichte aanblik. “Kijk daar zie je ook pinusstammen die zijn geïmpregneerd en gebruikt als balken. Deze houtsoort is speciaal gekomen van houtplantages in het district Brokopondo waar ze voor de woningbouw werden geteeld zodat men geen hardhout hoefde te kappen. Alles is gekookt en behandeld, zodanig dat er geen insecten aan zitten”, vertelt Schaepman terwijl ze het gave hout laat zien.

Karakter

Eenmaal op het balkon boven heb je een prachtig uitzicht en een hangmat verraadt dat de wind hier voor menig slaapbui heeft gezorgd. De deuren zijn zodanig aangebracht dat ze helemaal open kunnen waardoor het balkon omgetoverd wordt tot een grote familiekamer met een uitzicht op de tuin. Vlechtwerk in de muren, de inrichting die helemaal van hout is en de met marronhoutsnijwerk versierde panelendeuren voegen karakter toe aan de inrichting. De twee slaapkamers boven houden het geheel knus.

Achter op het erf staat een kleine (logeer)woning. Langs de vijver met maanvissen en met een eigen stukje goed onderhouden tuin ademt het ook hier een oase aan woonplezier. Het huisje is voorzien van alle gemakken en lijkt, door de ronde vorm vooraan, wel een woonboot. Lekker varen zou dat zijn!

Te koop

Een waarlijk sieraad is het Saramaccaans huisje dat de tuin vooraan siert. De tuin raakt overigens nooit onder water want Schaepman heeft geïnvesteerd in een ondergronds buizensysteem waardoor alle (regen)water gelijk wegstroomt. De eigenares heeft ook geïnvesteerd in een systeem op het dak waardoor de zon het water verwarmt en er altijd heerlijk warm water uit de kraan stroomt. Een warm bad zonder je druk te hoeven maken over de stroomrekening en een eventueel schadelijk effect op het milieu, is in deze tijd een ware luxe!

Schaepmans huis is te koop want zij gaat na veertig jaar Suriname verlaten. Maar niet omdat het haar niet meer bevalt. “Het is een heerlijke tijd geweest in Suriname en het is een heerlijk huis”, vertelt zij. “Maar ik heb hier geen familie meer en ik wil dichter bij mijn dochter zijn.”

Dit stekkie is de ideale omgeving voor een gezin om er neer te strijken en waar de kinderen energiek en veilig op het erf kunnen ravotten. De verschillende lianen en palmen versterken het gevoel van binnenlands avontuur en vormen samen met het tropische huis een Klein Eden in Pontbuiten.

Lees meer berichten uit de categorie .

oktober 10, 2019
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.