Van peuter af aan leren tokkelen

Van peuter af aan leren tokkelen

S.I.S.M.E.

Echte muziekopleiding

Het is zaterdagochtend rond halfacht. Op het terrein van de Petrus Dondersschool, op de hoek van de Wilhelminastraat en de Hofstede Crulllaan, trekken kinderen opgewonden met hun ouders naar het lokaal waar gitaargeluid en de stem van ‘Oom Ramon’ te horen is. Hij zingt een welkomstkinderliedje, spelend op zijn gitaar. Kinderen rukken zich los van hun mama’s hand om nog sneller erbij te zijn.

“Dag oom Ramon!”, klinkt het. “Dag iedereen!”, groet Ramon Williams, oprichter en docent van Suriname International School of Music Education
(SISME), terug. Hij nodigt de kinderen uit om gezellig plaats te nemen op de papaja-vloerbedekking die is uitgerold in het leslokaal. De ouders nemen ook tussen de kinderen plaats en zingen in koor mee.

Eigen muziek

Haast alle liederen die er met de kinderen worden gezongen, zijn door Williams zelf geschreven en passen in de belevingswereld van de kinderen. Hiermee voorkomt hij voice damage, die erg moeilijk is te herstellen als niet voor een goede aanpak is gekozen. “En dat willen we absoluut niet bij onze kinderen!” Williams bereidt vooraf niet alles geheel voor. “Als ik kom en de groep zie, dan weet ik precies wat allemaal te doen. Het zit nu als een computer in mijn hoofd.” ‘Williams vindt het maar prachtig om met kinderen van zulke jonge leeftijden aan de slag te gaan, “want de basis is belangrijk en die moet goed zijn”.

Hij noemt de naam van de internationaal succesvolle Antilliaans- Nederlandse operazangeres Tania Kross, die ooit zijn pupil was en tot nu toe is het contact gebleven. “Het is een eer om deze klinkende naam te hebben voortgebracht.” Dat inspireert ‘oom Ramon’ nog steeds om door te gaan waarmee hij bezig is.

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.