blank

Veilig en snel een uniek huis

Veilig en snel een uniek huis

Wonen in een container

De oppervlakte van een 40ft container bedraagt ongeveer 30m² en voor een container van 20ft is dit zo’n 15 m². Met alleen een container heb je echter nog geen woning. Door ze te snijden en te lassen, kunnen de stalen boxen aan elkaar verbonden worden en op die manier kan een huis uiteindelijk net zo groot worden als je als bewoner zelf wil. Met hetzelfde snij- en laswerk worden ramen, deuren en aparte ruimtes in een container gecreëerd.

Daarnaast dient de stalen constructie geïsoleerd te worden en uiteraard hoort er een badkamer, toilet en keuken in. Voor een driekamerwoning zou je al kunnen volstaan met twee containers van 40ft, wat in totaal een leefruimte van 50 a 60m² oplevert. “Het zijn dan geen grote kamers, maar het voordeel van Suriname is dat het voornamelijk buiten leven is. En als je kijkt naar de Surinaamse woningen, dan zijn die over het algemeen niet groot.”

blank

Snelheid en veiligheid

Tot Camerons verbazing kwam uit de enquête niet het financiële plaatje naar boven als grootste motivatie om een containerwoning te willen hebben. “Heel veel mensen gingen toch voor hele andere parameters, waaronder de snelheid van het bouwen, de kwaliteit van de woning, het hebben van iets unieks en vooral ook de veiligheid. Omdat de woning van staal is en daardoor heel stevig, kan er niet zo makkelijk worden ingebroken. En zeker in vergelijking met een houten woning is een container heel brandveilig.”

Anders dan bij de traditionele bouw waarbij alles op locatie moet gebeuren, wordt een container on-site bewerkt en daarna pas naar de locatie gebracht om eventueel nog aan andere containers vast gelast te worden. Dit proces duurt ongeveer een tot twee maanden. “Je bent bij traditionele bouw afhankelijk van het weer. En door de regen heb je soms allerlei vertragingen, waardoor het bouwen ook steeds duurder kan worden.”

De reputatie van een veilige woonruimte heeft de container te danken aan de reden waarvoor deze in eerste instantie is gemaakt: als opslagruimte voor het vervoeren van spullen in zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Op de vrachtschepen, waar containers blootgesteld worden aan windkracht, water en het zout in het water, gaan containers ongeveer tien tot twintig jaar mee. Op het land geeft Cameron de container – mits goed onderhouden – een leven van dertig tot vijftig jaar. “Maar ook daarna kun je stukken staal met roestplekken vervangen en er daardoor langer in wonen, of de container een hele andere functie geven.” Containers kunnen negenhoog gestapeld worden zonder een additionele constructie en zijn daarmee erg stevig om mee te bouwen. “Je hebt dan wel geen last van orkanen in Suriname, maar ze zijn hurricane proof wanneer je ze goed verankert, en ook aardbevingsbestendig.

Daken die tegenwoordig door rukwinden als kaarten van woningen afvliegen, daar heb je bij containers geen last van, want die hebben al een dak.” Wel raadt de man achter BoxHousing aan om er een apart dak op te plaatsen, “want anders wordt het echt verschrikkelijk bij harde regen, dan zit je in een music box.”

Goedkoper

Een containerwoning kan aardig goedkoper uitvallen dan een reguliere woning, maar heel veel goedkoper dan een traditioneel huis hoeft het niet altijd te zijn. “Men wil graag bouwen met containers omdat het veel goedkoper is. En dat is ook zeker zo, maar bepaalde dingen zoals een wc, een keuken, een raampje;

die kosten zijn universeel.” Cameron heeft daarom al veel mensen bij zich gehad die interesse hebben voor een containerwoning, maar uiteindelijk toch afhaken wanneer ze het eindtarief horen. “Omdat ze denken dat ze voor die twee- tot drieduizend euro een containerwoning hebben. Dat gebeurt gewoon niet. Je hebt wel een container voor dat bedrag, maar dan heb je verder nog niets, je kunt er nog niet in wonen.”

Het totale kostenplaatje is erg afhankelijk van de wensen van de uiteindelijke bewoner(s), en tarieven verschillen om die reden hemelsbreed van elkaar. “Maar laten we zeggen dat iemand voor een iets luxere uitvoering kiest en een twee- tot driekamerwoning wil uit twee containers van 40ft, dan moet dat makkelijk onder de twintigduizend US-dollar kunnen. En er zijn al kleine woningen beschikbaar vanaf tienduizend US-dollar.”

Lees meer berichten uit de categorie Wonen.

juli 9, 2018
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.