blank

Verantwoord eten met de feestdagen

Verantwoord eten met de feestdagen

Dieettips

Dieettips voor een beter begin van het nieuwe jaar

Eén maand per jaar sta je jezelf toe alle gezondheidsregels aan je laars te lappen en alle voedingsremmen los te gooien. Het is tenslotte december, en daar leef je al het hele jaar naartoe. Maar kun je ook op een verantwoorde manier genieten van de feestmaand? Volgens health coach Asheesh Doerdjan is dat best te doen!

blank

Twee keer genieten

Het laatste wat je wilt, is feestjes overslaan, ‘nee’ zeggen, ongezellig gevonden worden omdat je niet mee-eet of de hele maand calorieën tellen. Doerdjan stelt voor dat je jezelf eerst afvraagt wat je eigenlijk wilt. Vind je het bijvoorbeeld erg om aan te komen? “Als je graag op gewicht wilt blijven, dan zal je tijdens de feestjes bewust moeten omgaan met voeding en drank, en vooral elke dag blijven bewegen.” Er zijn een aantal eenvoudige tips die daarbij kunnen helpen.

“Maak jezelf niet wijs dat je al het eten en drinken dat je krijgt aangeboden, ook moet aannemen. Als je bijvoorbeeld eerder op de dag al een goede maaltijd hebt gegeten waarvan je nog vol zit, ga dan niet een extra maaltijd naar binnen zitten proppen.” Dan is er nog een gewoonte die we best mogen loslaten. “We zijn geneigd om een tweede portie op te scheppen, terwijl de eerste vaak al voldoende was om onze maag te vullen.

De tweede portie zorgt er alleen maar voor dat je vetreserves worden aangevuld. Kies er dan liever voor om twee keer kleine beetjes op te scheppen, bewust wat langzamer te eten en er echt van te genieten.”

Mijd zoet en vet

Hoe sla je nou subtiel eten af? We houden niet van ‘nee’ zeggen, en al helemaal niet tegen eten. “We voelen ons schuldig als we het eten afslaan dat we krijgen aangeboden. Ook wil je niet steeds uitleggen waarom je op je voeding wilt letten.” Doerdjan heeft een aantal tips om discussies en ongemakkelijke momenten te voorkomen. “Je kunt aangeven dat je net wat gegeten hebt, en dat je van nóg meer eten een opgeblazen gevoel krijgt. Of je zegt dat je even wilt wachten en het later zelf aangeeft als je weer wat lust.” Wees dus creatief in het bedenken van een uitweg. En als je dan toch graag wilt mee-eten, dan heb je nog altijd de keuze in waar je wel of juist niet voor gaat. “Over het algemeen geldt dat alles wat zoet smaakt en/of alcohol bevat, grote boosdoeners zijn voor wat betreft het aankomen in gewicht.” Wil je dus niet aankomen, dan doe je er verstandig aan voedingsmiddelen en dranken met suikers en alcohol te matigen en soms zelfs over te slaan. “Verder zijn gefrituurde gerechten ook niet erg gezond vanwege de vele vetten, dus wees daar ook zuinig mee.”

Wat kun je dan wel eten? “Ga op zoek naar groentes of salades en zorg ervoor dat jouw bord er minimaal voor de helft mee gevuld is. Zo krijg je ook wat gezond voedsel naar binnen en blijft er minder ruimte over voor de ongezonde alternatieven.”

Tegenwicht

Als health coach streeft Doerdjan naar een gezond leefpatroon. Dat betekent dat hij naast voeding ook kijkt naar bewegings-, slaap- en stresspatronen in iemands leven. Bied zo dus een beetje tegenwicht aan het vele eten om in balans te blijven.

Zorg er verder voor dat je ook tijdens en tussen de feestdagen af en toe een aan lichaamsbeweging doet. Ga buiten lopen of naar de sportschool. “Als je wat extra calorieën kunt verbranden, kun je ook daarmee de schade een beetje beperken.” Dus als je op een verantwoorde manier de feestmaand wilt doorkomen, zonder al te veel overtollige kilo’s mee het nieuwe jaar in te nemen, dan weet je wat je te doen staat!

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

juni 4, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.