blank

‘Verhalen vertellen is mijn passie’

‘Verhalen vertellen is mijn passie’

Kinderboekenschrijfster Indra Hu

Stichting rupsje regenboog

Sinds 2002 betovert Indra Hu kinderen met haar boeken, toen zij debuteerde met het eerste deel van ‘De avonturen van Leena en Jopie’, over de twee nieuwsgierige en ondernemende muizen. Indra Hu heeft een passie voor vertellen van verhalen, die niet alleen kinderen maar ook de oudere jeugd aanspreekt.

“Sinds ik mij kan heugen houd ik van vertellen. Mijn zusjes, neven en nichtjes zaten aandachtig te luisteren naar de verhalen die ik vertelde. Zelfs bij mijn eerste zwangerschap vertelde ik verhalen aan mijn oudste zoon, die nog in mijn buik was”, blikt de kinderboekenschrijfster glimlachend terug. Dezelfde passie voor lezen aanwakkeren bij kinderen is een van haar grootste doelen.

blank

In de smaak

In eerste instantie dacht Hu: “Wie, ik? Verhalen schrijven; ik ben geen schrijver.” Toch ondernam ze een poging en schreef ze het eerste avontuur van Leena en Jopie. De kinderen waren helemaal weg van het verhaal en toen volgenden meer avonturen van deze ondernemende Surinaamse muisjes en ook andere verhalen.

De eerste zes boeken die Hu uitbracht waren in kleurboekvorm. Hierdoor konden jonge lezers creatief ook zelf hun fantasie erop loslaten door de plaatjes in te kleuren. Van de inmiddels negentien boeken van Hu, is er één dat haar heel dierbaar is: Rupsje Regenboog.

Dat schreef zij na het overlijden van haar vader, dat een grote impact op haar had. “Mijn vader was mijn grootste fan en beste vriend. Ik had veel verdriet en dacht dat ik nooit meer blij zou zijn.”

Gelijkwaardigheid

Tijdens een vakantie had Hu gekleurde pomponnetjes gekocht en in een kast gezet. “Ik liep langs de kast en zag de gekleurde balletjes in de vorm van een rups. Het leek alsof het met me sprak”, vertelt ze glimlachend over het weer geïnspireerd raken. Zo is het verhaal van Rupsje Regenboog ontstaan, waarnaar haar stichting is vernoemd.

Het boekje kreeg lovende kritieken. ‘Het verhaal kan kinderen aan het denken zetten: Rupsje wordt een mooie vlinder… wat word ík later?’, schreef de inmiddels overleden boekenkenner Els Moor. “De regenboog staat voor mij als symbool voor gelijkwaardigheid en acceptatie”, zegt Hu. “Elk kind heeft het recht tot ontwikkeling en door middel van het boek en het laten voorlezen wil ik op mijn manier daaraan bijdragen.”

In 2012 is Hu uitgeroepen tot Kinderboekenfestivalschrijfster van dat jaar en in 2018 presidentieel onderscheiden tot Ridder in de Ere-Orde van de Palm.

Lees meer berichten uit de categorie .

oktober 6, 2019
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.