Verhuizen met kinderen?
Verhuizen met kinderen?
Hoe een huis een thuis wordt
Bij een verhuizing sta je uitgebreid stil bij wat belangrijk is voor de nieuwe woonomgeving. En het huis richt je zó in, dat het een gevoel van thuiskomen geeft. Verhuis je met een gezin, dan heeft dit alles ook impact op de kinderen. Wat hebben kinderen nodig om zich thuis te voelen en hoe begeleid je ze tijdens een verhuizing?

Eigen plekje
We zijn eraan gewend onze kinderen redelijk autoritair op te voeden. Dit betekent dat veel van de keuzes voor het kind gemaakt worden. Lalay ziet dit overigens wel veranderen.
“Kinderen worden langzaam steeds assertiever en hebben een eigen mening. Ouders geven ook vaker de ruimte om deze te uiten”. Ze ziet deze ontwikkeling in de opvoeding als positief voor het kind. “Vanaf het tweede levensjaar weten kinderen namelijk al heel goed zelf te vertellen wat ze wel en niet leuk of mooi vinden.” Ze worden zich dan langzaam bewust van hun eigen identiteit. Het is al vanaf dat moment van belang om ervoor te zorgen dat kinderen zowel letterlijk als figuurlijk de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen.
“Je kunt hierop inspelen door de kinderen te betrekken bij de keuzes die je maakt.” Denk dan aan de keuze voor de kleuren in hun eigen kamer, de meubels en wanddecoraties. Ook kan er een speciaal plekje ingericht worden voor persoonlijke spulletjes of schoolwerkjes. Als kinderen kunnen meebeslissen over hoe hun omgeving eruit ziet, is de kans groter dat ze zich ermee kunnen identificeren. Dit vergroot het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Naarmate kinderen ouder worden, gaat privacy een grotere rol spelen. Een plek waar een kind zich kan terugtrekken, huiswerk kan maken en zich even kan afzonderen van de omgeving is dan gewenst.
Nieuwe omgeving
Wanneer ouders besluiten te verhuizen, dan vraagt de verandering die dit voor een kind teweegbrengt extra aandacht. Het begint bij de mededeling dat er verhuisd gaat worden. Wat is een goed moment om de verhuizing te bespreken met het kind? “Het beste is om dit niet al te vroeg te doen. Wacht met de mededeling totdat de verhuizing concreet is. Zo concreet dat je kunt vertellen waar het nieuwe huis staat, de nieuwe school en bijvoorbeeld de nieuwe supermarkt waar in de toekomst de boodschappen gedaan zullen worden.” Kinderen zien er over het algemeen erg tegenop om hun vertrouwde omgeving achter te moeten laten. De mate waarin, verschilt per kind. Toch is het goed om stil te staan bij de manier waarop het proces van verhuizing voor het kind begeleid kan worden. Lalay nam zeven jaar geleden zelf de stap om te remigreren. Ze had toen drie kinderen; de oudste was vijf, de jongste nog een baby. “Oudste zoon heeft zelf een verhuisdoos geknutseld en ervoor gezorgd dat al zijn spulletjes werden ingepakt. Ook heb ik boekjes met hem gelezen over verhuizen.” Lalay verhuisde naar een ander land. Als het nieuwe huis wat dichterbij is, dan is het goed om met de kinderen alvast de nieuwe buurt en eventueel de nieuwe school te verkennen.
Vertrouwde spullen
Vooral de periode waarin het oude huis nog vol met dozen staat en het nieuwe nog niet bewoonbaar is, kan verwarrend zijn voor een kind. Zeker als de verhuizing een tijdje duurt. Bekijk dan of het plekje in de oude woning waar het kind zich het meest vertrouwd voelt, zo lang mogelijk ingericht kan blijven. Kinderen hechten zich erg aan de meubels en spulletjes die ze om zich heen hebben. Het kan daarom ook goed zijn niet direct alles nieuw aan te schaffen, maar ook wat meubels uit de oude woning mee te nemen.
Naast de materiele omgeving en de inrichting van het huis, laat een eigen plekje zich ook vertalen naar een plek in het gezin. Wat hieraan kan bijdragen is bijvoorbeeld een vaste plek aan tafel voor het kind en vaste momenten van samenzijn met het gezin, waarin het kind de onverdeelde aandacht krijgt. Kinderen komen zo niet alleen thuis in een huis, maar ook in het gezin.
Lees meer berichten uit de categorie Tips.
mei 29, 2017