Vitaal en gezond bouwen

Vitaal en gezond bouwen

Feng Shui

Het huis is helemaal gebouwd volgens je wensen en toch ontbreekt er iets. Het voelt niet als thuis, je krijgt er een ongemakkelijk gevoel. Geen prettige constatering wanneer het om je net opgeleverde droomhuis gaat. Gelukkig zijn er mensen die zich bekwaamd hebben in het manifest maken van de onderliggende oorzaken.

Nederigheid

Aanvankelijk had hij, als veel andere architecten, een ander doel voor ogen. Net afgestudeerd van de TU Delft vertrok hij in 1989 naar Suriname. “Om de beste architect ter wereld te worden”, vertelt Ramjanam lachend. “Ik dacht: ik ga het in mijn geboorteland wel even doen.” Al snel brengt de praktijk hem tot meer nederige inzichten. Zijn eerste gerealiseerde woonhuis leidt bij hem al snel tot de vraag: ‘Waarom gebruiken mensen mijn gebouw anders dan ik het heb ontworpen?’ In plaats van zijn eigen kennis en kunde superieur te stellen, verdiept Ramjanam zich vanaf dat moment in het intuïtieve gedrag van de gebruikers. Als hij enkele jaren later in Amsterdam een cursus volgt bij feng shui-grandmaster prof. dr. Jes Lim, heeft Ramjanam zijn roeping gevonden.

De kracht van wind en water

Feng shui, de oeroude Chinese levens¿loso¿e die wortelt in de kracht van wind (feng) en water (shui) brengt Ramjanam in contact met zijn oosterse roots. “Alles is bezield, alles in onze omgeving heeft positieve en minder positieve eigenschappen. Ons lichaam scant continu de omgeving, en de aanwezigheid van licht, lucht en water geven een signaal naar het onderbewustzijn: is het veilig, kan ik overleven? Ons immuniteitssysteem reageert hierop; een positieve omgeving geeft energie en een negatieve omgeving veroorzaakt stress. Waar lucht en water met elkaar in balans zijn, is een hoge vitaliteit, daar is levenskracht. Zo zie je dat de meeste nederzettingen aan rivieren liggen. Het geheim is luisteren naar de natuur en afstemmen op de overal aanwezige energiestroom.”

 

Strategisch

Met zijn bureau Dynamic Spaces laat Ramjanam een verfrissende benadering zien van architectuur en de inrichting van onze leefomgeving. Dynamic spaces regisseert de dynamiek van de aanwezige levenskracht, Qi genaamd, in ruimte en inrichting in een vitaliserend mini-ecosysteem. Ieder mens wil ontdekken en verrast worden. Daarom is bijvoorbeeld de aanwezigheid van daglicht zo belangrijk. Ramjanam: “De lichtkleur verandert gedurende de dag en daardoor ook onze beleving van een ruimte. De streling van wind brengt ons tot rust, net als een uitnodigende entree. Wat ik doe als consultant is de onzichtbare grond- of gebouwenergie aanwijzen en benutten. De positieve eigenschappen versterken en de mindere eigenschappen of stressfactoren verzachten.” Zo zorgt hij voor zo veel mogelijk licht en lucht in een woning. “Verder kun je er in Suriname bijvoorbeeld op letten dat een woning is georiënteerd op de Noordoostpassaat, voor energie en dwarsventilatie. Ook een zwembad kan strategisch worden geplaatst, zodat de wind over het water van het zwembad waait, en zo verkoeling brengt. En zorg voor schaduwrijke bomen in de tuin.”

Techniek is een tool

Ramjanam kijkt kritisch naar de trend van strak belijnde architectuur: “Veel gebouwen zijn bedacht vanuit de techniek, vanuit bouw-en uitvoeringssystemen en budgetbeheer. Veel architecten hebben alleen oog voor de look en niet voor de feel. Dynamiek, gevoelswaarde en ruimtebeleving moeten weer centraal staan.” Maar ook voor ons mensen ligt er een belangrijke uitdaging. Ramjanam: “We zijn vergeten hoe we naar ons lichaam moeten luisteren. Regelmatig gaat er een ‘dashboardlampje’ branden, maar we hebben geen idee welk signaal ons lichaam daarmee geeft. Licht, lucht, water, kleuren, materialen en geuren zijn allemaal van wezenlijk belang om je leven in balans brengen te brengen met je omgeving.” Dat hij wars is van techniek, zou een verkeerde voorstelling van zaken zijn. “Techniek kan ons enorm verder helpen. Techniek is een tool, dus gebruik het dienend, niet leidend. We moeten terug naar de bron: bouwen voor mensen.” Zijn volgende belangrijke uitdaging is zelfvoorzienende gebouwen te ontwerpen door zonne- en windenergie. De mogelijkheden zijn er.

Kwaliteitslabel

Ook vastgoedinvesteerders en projectontwikkelaars gebruiken de expertise van Dynamic Spaces. Dankzij een speciaal ontwikkeld gebouw-rating systeem kan Ramjanam een internationaal ‘keurmerk’ voor vitale gebouwen afgeven, en daarmee advies uitbrengen over locaties of functiemogelijkheden bij herbestemming en nieuwbouw. “Hoewel technisch veel mogelijk is, kan een bepaalde functie in disharmonie zijn met een gebouw of locatie. Bij een lage score luidt het advies: niet doen!” Hierdoor kan Ramjanam een mismatch tussen ambitie en potentie van een gebouw of locatie vroegtijdig signaleren. Zo kan veel (¿nancieel) leed bespaard blijven, zowel voor de investeerder als voor de toekomstige gebruiker.

 

 

Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.

november 17, 2018
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.