blank

Vortex Aviation Suriname

Vortex Aviation Suriname

Internationaal fit bevonden voor commerciële vliegdiensten

Commerciele vluchten

Begonnen als eenmansvliegschooltje is Vortex Aviation in vijf jaar uitgegroeid tot een gecertificeerd luchtvaartbedrijf voor commerciële diensten. Met ‘Vortex Heli Services’ zullen binnenkort, met een state-ofthe- art toestel, eveneens helikopterdiensten worden aangeboden.

Al in de wachtruimte van Vortex Air Services, aan de Doekhieweg Oost te Zorg en Hoop Airport, komt de bezoeker in de juiste sfeer. Gerieflijke grijsleren stoelen met verstelbare armleuningen uit een passagiersvliegtuig. Aan het plafond een radiografisch model van een Cessna-toestel.

blank

Overal bekend

Samuels was jarenlang de enige fulltime vlieginstructeur bij Aero Club Suriname. “Met hulp van vrienden en anderen die van luchtvaart houden, heb ik de vliegschool kunnen opzetten. Tot op heden is er flinke steun van familie van een overleden vriend die de eerste handreiking had gedaan om mijn droom te helpen realiseren.”

Jaarlijks levert Vortex Academy gemiddeld vijf piloten voor eenmotorige vliegtuigen. Dat is noemenswaardig voor Surinaamse maatstaven. Na zo’n vijftig vlieguren wordt het examen afgelegd voor een ‘private pilot’-brevet. “Wij mogen met trots zeggen dat nog nooit een student van ons is afgewezen in al die jaren.” De vliegbrevetten die door de CASAS worden afgegeven, zijn erkend door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO). “Dus overal geldig en erkend”, garandeert Samuels.

Zelf heeft hij een indrukwekkende loopbaan. In 1997 elders begonnen als assistent-monteur, behaalde in 2001 zijn helikopterbrevet, in 2005 zijn vleugelbrevet bij de Aero Club, in 2007 zijn monteursbrevet, in 2008 in de VS zijn instructeurslicentie. In 2010 eveneens in de VS zijn brevet voor multi-engine-instrument (ook voor instructeur) en voor instrument-instructeur.

Bijna 9.000 vlieguren

Samuels vloog parttime bij Gum Air, de zendingsvliegdienst MAF, was monteur en piloot in training bij Blue Wing, monteur bij CARICOM Airways en instructeur bij Aero Club Suriname. De opgedane ervaringen bij deze maatschappijen – waarmee nog steeds een gezonde verstandhouding en samenwerking is – hebben bijgedragen aan de opgebouwde, nodige kennis voor het runnen van een vliegorganisatie. “Maar zonder de inzet van mijn team zou het geen AOC-bedrijf zijn geworden”, benadrukt Samuels. “Met dank ook aan hun thuisfronten die eveneens offers moesten maken, zodat wij soms lange uren konden maken.”

Hij heeft ongeveer 8.500 tot 9.000 vlieguren erop zitten. Lachend: “Geloof me: een duizendurenpiloot is een heel ervaren piloot.” De luchtvaartondernemer borrelt van de ambities. “We investeren nu in piloten en monteurs. Binnen vijf jaar willen wij een complete Surinaamse crew die een professionele helikopteroperatie kan draaien voor de olie- en gasindustrie. We blijven natuurlijk ook de binnenlandse inwoners van dienst.”

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 7, 2019
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.