‘Vraag Mr. Pest control!’ Gedierte met desastreuze gevolgen: termieten!

‘Vraag Mr. Pest control!’ Gedierte met desastreuze gevolgen: termieten!

Pest control

Boven of onder de grond

Houtboorders, termieten, houtaantastende schimmels: het zijn de nachtmerrie van elke woningbezitter van een houten woning. Om te voorkomen dat deze ongenode gasten schade aanrichten, is het zaak om hen op tijd te herkennen en bestrijden.

Raymil Manichand Pest Control manager van Agrofix nv- Alpha Control heeft handige tips voor de lezers: Het diertje wordt vaak houtluis of witte mier genoemd, maar ironisch genoeg is dat niet de correcte naam voor het beestje dat huiseigenaren de stuipen op het lijf weet te jagen. De correcte naam is de termiet en die wordt in Suriname verdeeld onder twee belangrijkste soorten: de ondergrondse termiet of de drooghout termiet. In het Sranan praten we wel van: Udu Loso. “Het is in feite een heel ander beest dan een houtluis”, legt Raymil Manichand uit. “Een luis heeft namelijk andere eigenschappen. Maar hoe dan ook is het beestje, de zogenaamde udu loso, geen welkome gast!”

Voorzorg

Het belangrijkste is uw huis te beschermen. De meest vooraanstaande tip die Manichand hiervoor geeft, is: verwijder zoveel als mogelijk voedingsbronnen en verander de omstandigheden die termieten nodig hebben om te overleven. Termieten hebben elke dag water nodig. Te denken valt aan een keukenkast waarvan afvoerpijpen water lekken. “Dat is de ideale omgeving waar zij in vertoeven: ze houden van vocht en ze eten cellulose. En natuurlijk alles wat organisch verteerbaar is of van hout afkomstig.” Het is aan te raden de grond rondom en soms in uw woning preventief te behandelen tegen aanvallen vanuit de grond. Ook worden de houtdelen zoals plafondbalken en verkastingen bespoten. “Onderhoud is daarbij belangrijk, want de voedingsbron voor termieten zijn dode organische delen. Doordat een boom rot, komt de termiet eropaf. Het is daarom
aan te raden bomen op tijd te snoeien, geen stilstaand water te laten staan, planken niet op te stapelen naast uw huis enzovoort.”

Hoe eerder, hoe beter

Wanneer blijkt dat het al te laat is voor voorzorg, komt bestrijding ter sprake. Het type termiet speelt een rol in de keuze van bestrijding. Agrofix nv-Alpha Control biedt een betaalbare oplossing aan klanten door verschillende methodes in te zetten. Daarbij zijn de inspectie en het opmaken van een offerte kosteloos. “We hebben een ruime keus aan pesticiden en de snelste levertijd. Ook beschikken we over goed equipment, en eigen water en stroom voor bij grote projecten”, vertelt Manichand. “Aan de hand van de inspectie wordt de manier van bestrijding bepaald en vastgesteld welke pesticide gebruikt moet worden voor een probate bestrijding. We hebben pesticiden die in de grond geïnjecteerd kunnen worden; pesticiden die gespoten worden of vermengd zijn met schuim, gas en rook.” Tot slot benadrukt hij het belang van regelmatige inspecties om te
kijken of er activiteit van termieten te zien is rondom uw woning. Want hoe eerder u erbij bent, hoe beter!

Lees meer berichten uit de categorie .

september 5, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.