Water besparen: een must

Water besparen: een must

Water besparen

Onze levensstijl kost veel water. Niet zozeer doordat we een wasdroger gebruiken of omdat we te lang onder de douche staan. Het overgrote deel wordt verbruikt in de productie van ons voedsel, onze kleding en andere spullen. Vanwege deze grote vraag, wordt water steeds schaarser. We zullen dus moeten besparen. Gelukkig zijn er tal van manieren om water te besparen. In dit artikel delen wij een aantal tips om het verbruik binnen de perken te houden.

Verhoging

Water wordt vanwege de grote vraag steeds schaarser, en we moeten er dus zuiniger mee doen. Maar naast het milieu is er nog een andere reden om slimmer om te gaan met het verbruik: het is beter voor je portemonnee. De tweede verhoging van de watertarieven was merkbaar in de factuur over de maand mei. Volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen wordt binnenkort ook de laatste verhoging doorgevoerd. Dit is in lijn met het regeringsbeleid om de miljoenensubsidie af te bouwen die de EBS en SWM ontvangen. Gelukkig zijn er tal van manieren om water te besparen. In dit artikel delen wij een aantal tips om het verbruik binnen de perken te houden.

Tips voor besparing

Per minuut komt er gemiddeld 10 à 15 liter uit de kraan. Toch wordt veel leidingwater gebruikt voor toepassingen die je evengoed met opgevangen regenwater kunt verrichten. Denk maar aan het doorspoelen van het toilet, het wassen van de auto, het schoonspoelen van het terras en de besproeiing van de planten en het gras in de tuin. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het toilet aan te sluiten op een regenpijpinstallatie. Een andere optie is een waterbesparende douchekop. Die verbruikt 5 tot 7 liter water per minuut; heel wat minder dan de 10 tot 12 liter die een ouderwetse douchekop erdoorheen jaagt. De prijzen voor deze eenmalige investering variëren tussen de 25 en 40 US-dollar.

Daarnaast zijn er nog enkele andere, zeer eenvoudige manieren om je dagelijkse waterverbruik te beperken:

  • Controleer je leidingen en kranen op lekken; houd daarvoor je watermeter in de gaten. Een druppelende kraan kan jaarlijks zo’n 2.000 liter water verspillen. Je sanitair goed onderhouden, is uiteraard een must als je water wil besparen.
  • Kies voor apparaten met een zo laag mogelijk energieverbruik.
  • Kies voor een toilet met waterbesparend spoelreservoir of sluit deze aan op regenwater.
  • Gebruik zo min mogelijk water voor het koken van voedsel. Dit helpt ook de voedingswaarden te behouden.
  • Als ijsklontjes op de grond vallen, gebruik deze dan om de planten water te geven in plaats van ze in de wasbak te gooien.
  • Gebruik een gieter om planten water te geven en vermijd de tuinslang.

Onderzoek van de VN

Onderzoek van de VN voorspelt dat in 2025 dertig landen, met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, een tekort aan water zullen hebben. Internationale organisaties zoals UN Water en de World Water Council spreken daarom van een mondiale watercrisis. Er is wel genoeg zoet water op onze planeet, het is alleen heel ongelijk verdeeld. Sommige gebieden zijn heel nat en andere juist heel droog. Door klimaatverandering zullen deze extreme omstandigheden alleen maar
toenemen. Het International Water Management Institute berekende dat 1,2 miljard mensen in gebieden met een tekort aan water leven. Dit zijn gebieden waar de watervoorraad (bijna) is uitgeput.

De VN-resolutie

De VN-resolutie van 2010 legt aan landen de verplichting op om water binnen het bereik van alle huishoudens te brengen. Dit houdt in dat er voldoende water  beschikbaar moet zijn (tussen de 50 en 100 liter per persoon per dag) en dat het veilig moet zijn, dus geen ziekteverwekkers mag bevatten. Het water moet fysiek toegankelijk zijn, liefst via een leidingennet naar de woningen. Als dat niet kan, dan mag de waterbron zich niet verder dan 1000 meter van de woning bevinden. Het water moet betaalbaar zijn, ook voor de armen, maar hoeft niet per se gratis te zijn. Landen als Bolivia en Zuid-Afrika hebben zelfs in hun grondwet verankerd dat water een mensenrecht is.

 

Lees meer berichten uit de categorie Tips.

november 29, 2018
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.