blank

Wees creatief en hergebruik je eigen interieur

Wees creatief en hergebruik je eigen interieur

Hergebruik

Iedereen is wel eens uitgekeken op het interieur. Maar om nou direct nieuwe meubels aan te schaffen…Dat is gelukkig ook zeker niet altijd nodig. Hergebruik van de aanwezige meubels of accessoires kan al een heel nieuwe impuls aan de inrichting geven.

blank

Een ouderwetse kledingkast kan op haar beurt prima dienst doen in de keuken. Zo kun je bijvoorbeeld de onderste deuren eruit halen, en op de onderste planken manden of goed afsluitbare dozen zetten voor uien, knoflook, rijst en aardappelen. Kort de legplanken erboven (waar nog deuren voor zitten) iets in, en bevestig (kruiden)rekjes aan de binnenkant van de deur. Dit geeft extra ruimte voor allerlei potjes en doosjes die niet per se in de koelkast bewaard hoeven te worden. Breng op de vlakken aan de buitenkant van de kastdeuren schoolbordverf aan voor een extra effect. Hier kun je dan bijvoorbeeld de boodschappen opschrijven, of een berichtje achterlaten voor een huisgenoot.

En tover die oude (televisie)kast eens om tot kinderspeelkeuken! Er zijn allerlei
varianten mogelijk, van eenvoudig tot super geavanceerd, – met een echte spoelbak bijvoorbeeld. Maak van het lage gedeelte een kook- en spoelafdeling met daaronder een
‘oven’, en van het hoge gedeelte een koelkast met vriezer. Er zijn verschillende voorbeelden te vinden op het internet, en het resultaat is meestal erg leuk. Gegarandeerd vele jaren speelplezier.

Overigens kan elke oude tafel een kinderparadijs worden. Zaag het onderste deel van de poten eraf, zodat de tafel op kinderhoogte komt. Als het een grote tafel is, kun je er nog een paar gaten in zagen, waar precies vrolijk gekleurde bekers in passen. Dat voorkomt omvallen en knoeien, en het zijn bovendien handige opbergers voor potloden en krijt. Maar haakjes met kleurige emmertjes aan de rand behoren ook tot de mogelijkheden. Verf (een deel van) het blad van de tafel met schoolbordverf, en de kinderen kunnen naar hartenlust kliederen.

Een saaie smalle boekenkast over? Leg hem op zijn kant, en maak een zitting van schuimrubber over de gehele zijkant, die nu dus de bovenkant is geworden. Of leg er het kussen van een tuinstoel op. Het maakt van een oude kast een leuk bankje en je hebt nog steeds opbergruimte voor boeken of andere spullen. Maar ook zonder kussen geeft het een andere dimensie aan de kamer. Ook hier zijn allerlei variaties mogelijk, met opbergmanden, deurtjes, of de boekenkast kan nu dienen als televisietafel.

Is het je ooit opgevallen dat veel lampenkappen dezelfde vorm hebben als prullenbakken? Een overgebleven lampenkap kan dus, met een kartonnen bodem erin, ook heel goed gebruikt worden als prullenbak voor papier in de werk- of kinderkamer. En andersom natuurlijk: een grappige prullenbak wordt met een kleine moeite een hanglamp.

Nog ergens een oude badkuip staan, zo eentje op pootjes? Zaag de voorkant eruit, en met een matrasje en wat kussens heb je een uniek en stijlvol zitbankje. En voor wie nog een houten luik heeft slingeren: boven de tafel of bureau ophangen, in een frisse kleur schilderen en je hebt een vrolijke en handige opbergplaats voor brieven of foto’s. Vul oma’s oude servies dat je eigenlijk liever niet wilt weggooien met wat plantjes en groepeer ze op het balkon. Houd de gordijnen open met een rondslingerende halsketting, en gebruik die nutteloze stenen pot om het keukengerei op te bergen. Zo is er met wat creativiteit voor elk meubelstuk of elke accessoire wel een leuke nieuwe bestemming te bedenken. Daar hoef je de deur niet voor uit!

Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.

mei 30, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.