blank

Wonen op een klif

Wonen op een klif

Altijd een bijzondere ervaring

Een plek kiezen om je huis te bouwen, is een secuur proces. De één houdt rekening met de bereikbaarheid, de ander wil juist landelijk wonen en sommige mensen willen hoe dan ook op een aparte plek wonen. Een heel aparte plek die niet iedereen kan waarderen, is het wonen op een klif. Nu hebben we in Suriname geen kliffen aan zee, maar wel genoeg plekken in het binnenland…

blank

Op Brownsberg maakte ik voor het eerst mee hoe het is om op een klif te wonen. Het vakantiehuis ‘Kapasi’ was vrijwel het hele jaar door bezet en ik was als reserveringsmedewerker heel erg benieuwd waarom dat zo was. Collega’s spraken over het uitzicht en een keer tijdens het laagseizoen mocht ik dat ervaren. Een tip: heb je hoogtevrees waag het dan niet. Het is alvast een kleine afdaling naar het huis, maar eenmaal op het balkon is het zelfs mogelijk om tot het stuwmeer te genieten van het zicht. Het balkon was gebouwd en verstevigd met dikke stevige pilaren, om vooral inzakking te voorkomen. Het was er heerlijk om wakker te worden met het uitzicht op het bos en de brulapen die van boom tot boom gingen en luidkeels lieten horen dat zij er waren.

Ook op Raleighvallen waar vroeger het huis ‘Lolopasi’ te huur was, was het genieten van het uitzicht vanaf de klif. De Coppenamerivier waarlangs de berg stond die dit huis haar opmerkelijke naam opleverde, was kilometers lang te zien en het geluid van het water maakte dat ik de voor mij gewaagde operatie aandurfde om in de keuken in een hangmat te slapen aan de rand van de klif. Tijdens de hoogste waterstand in de Coppenamerivier kwam het water veel hoger en werd het huis eigenlijk niet verhuurd, omdat het knap lastig was met de boot aan te meren, waar de klim naar het huis moest beginnen.

Ook in het buitenland heb ik dit aparte gevoel mogen ervaren. Twee jaar geleden op vakantie in St. Maarten mocht ik een avond logeren in een constructieproject waarbij villa’s gebouwd werden aan de rand van Indigo Bay, een klif. Er waren enkele villa’s in aanbouw en ik mocht verblijven in één die al af was. Dat was het meest dicht bij het gevoel dat ik kan omschrijven als hemels. Misschien omdat het blauwe water zoveel lijkt op de hemel, maar het zij zo.

Op het internet zijn er genoeg ervaringen van mensen die aan een klif wonen. Twee dingen worden dan altijd besproken; het gevaar en het uitzicht. Wie in zijn leven een balans zoekt tussen deze twee, van een aparte en afgelegen omgeving houdt, kies daarvoor. Het is altijd een bijzondere ervaring.

Lees meer berichten uit de categorie Column.

Euritha Tjan A Way

oktober 2, 2018
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.