Zien en proeven van historie

Zien en proeven van historie

Plantage katwijk

Masterplan

Er bekruipt je een gevoel van ontzag als je de oprit inrijdt naar ‘Huis Evelyne’ van Plantage Katwijk, een van de oudste koffieplantages in district Commewijne. Een statige, lang ogende zandweg omzoomd door parmantige tamarindebomen, wier twijgen een minder prettig doel hadden in het leven van de slaven die gedwongen zwoegden op de koffieplantage.

“Het is mooi om te zien hoe de tamarindebomen zo statisch erbij staan, maar om te denken dat zoiets moois als instrument werd gebruikt om slaven zweepslagen toe te dienen, dan word je daar even stil van”, onderkent Monique Nouh-Chaia, die als medeeigenaar samen met haar broer Plantage Katwijk runt. Zij zijn de motor achter het uitbouwen van de nalatenschap van hun vader die in 2012 overleed.

Historische drama

Met de gerenoveerde gebouwen, die smaakvol en zo authentiek mogelijk zijn ingericht, biedt Plantage Katwijk de historische charme en beleving voor toeristen en dagjesmensen. Van bezichtigen hoe de koffiebessen groeien onder schaduwtoezicht van de ‘mama bon’ tot het proeven van de bekende aromatische ‘KW Koffie’ op het terras onder het directeurshuis, met uitzicht op de Commewijnerivier.

Nouh-Chaia: “Met de tamarindeoprit, wind van de rivier en verhalen over de mensen die hier werkten en woonden, kan je de geschiedenis van Katwijk niet alleen voor je zien, maar ook proeven als je onze koffie drinkt.”

ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.