Zonnepannelen

Zonnepannelen

Een onderzoek waard

Onlangs verraste de regering vriend en vijand met nieuwe bezuinigingsmaatregelen: een verhoging van de benzineprijs en van de nuts-tarieven. Het levert veel gemopper op, maar een enkeling ziet ook de positieve kant: verhoogde stroomtarieven zijn beter voor het milieu. Want de consument gaat bewuster met het stroomgebruik om, en zonne-energie wordt goedkoper.

De bezuinigingsmaatregelen van de overheid kwamen nogal onverwacht. Op 1 september werd ‘per direct’ een ‘solidariteitsheffing’ van 40 cent per liter benzine en diesel geheven. Daarnaast ging vanaf half oktober de eerste fase in van de nieuwe verhoogde stroom- en watertarieven, om te beginnen met 60 procent. Een forse verhoging van de EBS-rekening dus. Het onderwerp domineerde de sociale media dan ook dagenlang; verontwaardiging, wanhoop en woede wisselden elkaar in rap tempo af. Maar toch klonk hier en daar een positief geluid: ‘dit biedt ook kansen’. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home was benieuwd naar de gedachtegang achter dit optimisme.

Voordeel voor consumenten

Maar in die situatie is nu dus verandering gekomen. De regering verwacht dat de verandering in de tariefstructuur een heel nieuwe industrie in Suriname zal creëren, die gewijd is aan efficiency en besparing van elektriciteit. Daarbij zal de productie van hernieuwbare energie, in het bijzonder zonne-energie, extra worden gestimuleerd. Zo zullen er geen accijnzen en invoerrechten meer worden geheven op componenten die nodig zijn voor het gebruik van hernieuwbare energie.

Bakrude verwacht niet dat heel Suriname nu op stel en sprong overstapt op duurzaam opgewekte stroom, maar wel dat er meer over nagedacht wordt. “Als de prijzen voor zonnepanelen en -boilers omlaag gaan door het verdwijnen van invoerrechten, kan dat de consument een voordeel van 35 procent opleveren op alleen al de aanschaf.” Hij vindt het jammer dat deze maatregelen enkel genomen zijn vanuit economisch oogpunt, maar dit is wel het moment om door te pakken. “Laat leerlingen op scholen leren over het besparen van stroom en de gevaren van ondoordacht gebruik. Laat de EBS snel zorgen voor koppelingen naar hun netwerk, zodat zonne-opwekkers een teveel aan stroom aan de EBS kunnen verkopen, en weer voor een gunstiger tarief kunnen terugkopen als dat nodig is.”

Hybride woningen

De tijd lijkt ook rijp om al bij aanvang van een nieuw bouwproject te kijken of de dure infrastructuur van de EBS meteen klaargemaakt kan worden voor de toekomst. Binnenkort start een pilotproject om hybride woningen te bouwen. Deze woningen hebben wel een koppeling naar het EBS-netwerk, maar ook mogelijkheden voor alternatieve energieopwekking.

Moet u nu snel het dak op, om te kijken waar de panelen en boilers geplaatst kunnen worden? Niet meteen, maar het loont wel de moeite om alle feiten en bedragen eens goed op een rijtje te zetten. Als de stroomrekening dusdanig oploopt dat het terugverdienmodel van de thermische installatie terugloopt naar vijf tot acht jaar, is het in elk geval verstandig om u eens uitvoerig te laten informeren.

Zonne-energie

Eind jaren negentig van de vorige eeuw begonnen overheden wereldwijd te experimenteren met subsidies voor ‘groene’ stroom, dat is elektriciteit die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het succes bleek al snel te groot, en de subsidiekranen werden weer langzaam dichtgedraaid. Dit proces werd onder andere door de financiële crisis versneld. De prikkel, hoe kort ook, was echter gegeven. Door de toenemende vraag naar kwalitatief hoogwaardige zonnecellen, kreeg de sector wereldwijd vleugels.

In 1767 ontwikkelde de Zwitserse wetenschapper Horace-Bénédict de Saussure de eerste zonnecollector. Het was een geïsoleerde doos bedekt met drie lagen glas om warmte-energie te absorberen. De doos van Saussure werd bekend als de eerste zonneoven. Het bereikte een temperatuur van 110 graden Celsius, en werd gebruikt om brood in te bakken. Het duurde echter nog tot 1883 voordat de Amerikaan Charles Fritts de eerste echte zonnecellen ontwikkelde.

Lees meer berichten uit de categorie Tips Investeren Bedrijven.

juni 4, 2017
ADVERTENTIE

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.