Zuiniger met energie: Liever op de fiets

Zuiniger met energie: Liever op de fiets

Zuiniger met Energie

Met de bekendmaking van de nieuwe prijzen voor water, energie en brandstof; wat weten we waar
we aan toe zijn; een forse verhoging. Op de prijzen zelf hebben we geen invloed, maar op het gebruik van stroom, water en benzine wel. De Surgoed House & Home lifestyle-krant onderzoekt met welke kleine en grotere gedragsaanpassingen te besparen valt op de maandelijkse uitgaven. Wat vaker de fiets nemen, bijvoorbeeld.

Elke dag stappen we in de auto naar het werk, om de kinderen ergens naartoe te brengen, boodschappen te doen of familie te bezoeken. Het openbaar vervoer biedt nog te weinig comfort en zekerheid, en alternatieven lijken er niet te zijn. Maar als het aan Lucien Arduin ligt, initiatiefnemer van de fietsgroep Zondagmorgen Bikers, zijn die er toch wel: hij verkiest de fiets boven zijn auto. “Ik zit dagelijks op de fiets, omdat ik het prettig vind en het is gezond. En als het druk op de weg is, ben ik in de stad eerder op de plaats van bestemming. Ook heb ik geen parkeerproblemen en is het veel goedkoper dan een auto.”

Kleine boodschappen

Wie inmiddels ook al gewend is aan het verkeer, is ‘biker’ Iwan Joekoe. Hij is sinds de oprichting, negen jaar geleden, lid van de Bikers Unit van het Korps Politie Suriname. “Ik hou echt van de fiets, het brengt me veel sneller bij de burger. Ik zie wel dat de condities niet altijd goed zijn om te fietsen, maar met mijn uniform dwing ik wel respect af in het verkeer.” Sinds het bestaan van de Bikers Unit zijn er volgens Joekoe nog geen incidenten geweest waarbij een van zijn collega’s betrokken was bij een verkeersongeval.
Zelf kun je natuurlijk ook bijdragen aan het vergroten van de veiligheid, door goed zichtbaar te zijn, richting aan te geven en soepel mee te gaan in het verkeer zonder risico’s te nemen. Om de auto direct helemaal te laten staan, is misschien wat veel gevraagd. Maar voor de kortere afstanden en kleine boodschappen kun je best op de fiets stappen.

Gewenning

Ook binnenshuis valt voldoende te besparen. Op de site van de EBS lezen we diverse tips over hoe we verstandig kunnen omgaan met het stroomverbruik en wat de meest energieslurpende apparaten zijn. Bovenaan de lijst staan, met grote voorsprong, de boiler en de airconditioning. Nou gaan we de airco natuurlijk niet direct vervangen door een ventilator, die gemiddeld maar liefst dertien keer minder stroom verbruikt. De gewenning aan het warme water is ook moeilijk los te laten.

Wat we wél kunnen doen, is het plaatsen van dikkere gordijnen of getinte ruiten zodat de koelte binnen blijft. En de temperatuur van de airco niet lager instellen dan nodig is, want hoe lager de temperatuur, hoe hoger het energieverbruik. Het hoeft geen 18 graden in huis te zijn om verkoeling te bieden. Ook kun je je afvragen of je altijd warm water nodig hebt. Zo is regelmatig een koude douche bijvoorbeeld ook nog eens erg voordelig voor de bloedsomloop.

 

Energielabel

Een ander apparaat dat veel energie kost, is de wasdroger. Het meest energievriendelijke alternatief is de was gewoon door de wind te laten drogen. Veder loont het om bij de aanschaf van nieuwe huishoudelijke apparaten te letten op het energielabel; dat geeft aan hoeveel energie het apparaat gebruikt.

Ook de SWM wijst de consument op maatregelen die het waterverbruik kunnen verminderen. De belangrijkste tip is voortdurend alert te zijn op lekkages: een druppelende kraan kan de maandelijkse rekening al met SRD 55 verhogen. Ook andere kleine dingen kunnen bij elkaar opgeteld een groot verschil maken. Zo kun je een dagelijkse handeling als douchen met minder water doen als je bijvoorbeeld de kraan uitdraait terwijl je jezelf inzeept. Al met al zijn er behoorlijk wat maatregelen te treffen die zowel gunstig voor jezelf als voor je portemonnee kunnen zijn. Het vraagt soms wat extra inspanningen, maar levert dus wel een besparing op.

Lees meer berichten uit de categorie Artikelen.

juni 4, 2017
ADVERTENTIE





E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.