fbpx
Aangenaam en in alle rust na kantoortijd

Aangenaam en in alle rust na kantoortijd

Aangenaam en in alle rust na kantoortijd

Huidkliniek Noord

Consluten en kleine ingrepen

Het eerste wat je als prettig ervaart als je Huidkliniek Noord aan de Methaanstraat # 4 binnenstapt, is een frisse geur, de rustige sfeer en de nette wachtstoelen. Dermatoloog dr. Ricardo Hu is vijf jaar geleden met zijn eigen middagpraktijk begonnen. Hiermee voorziet hij in een grote behoefte van cliënten in een aangename poli te worden behandeld.

Hu zijn interesse voor de medische wereld begon op prille leeftijd: “Toen ik acht jaar was, wist ik al dat ik dokter wilde worden. Mijn ouders vonden het een geweldig idee en ik kreeg van hen ook de volle ondersteuning.” Na zijn middelbare school was dus de logische vervolgkeus de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit.

Aangenaam en in alle rust na kantoortijd

Na afronding als basisarts koos hij om zich te specialiseren in de dermatologie en in 1991 begon hij aan zijn specialisatie bij prof. dr. R. Lai A Fat.

Hu is al 22 jaar werkzaam als dermatoloog in Suriname. In de ochtend werkt hij als hoofd van de Dienst Dermatologie en vanaf vijf uur ’s middags draait hij zijn eigen poli. Tijdens zijn werk op de overheidskliniek constateerde hij een behoefte bij cliënten om het liefst na kantoortijden de poli te willen bezoeken. “Het is druk op de overheidspoli”, vertelt Hu over de aanleiding om zijn eigen praktijk op te zetten. “Voor mensen die slechts een huidaandoening willen bespreken of kleine ingrepen ondergaan, zoals het wegbranden van wratten, is het vaak een hele opgave om op de overvolle polibanken te wachten.” Meer dan eens maakten cliënten opmerkingen dat zij graag in een rustigere omgeving geholpen zouden willen worden. Met zijn middagpraktijk, die tot in de vooravond open is, voorziet Hu in deze behoefte.

Misvattingen

De misvattingen die leven onder cliënten is dat huidziekten ontstaan door iets dat men heeft gegeten, in volksmond “trefu” genoemd, en dat het snel geneest. “Het hoeft niet altijd zo te zijn dat voeding voor huidklachten zorgt”, zegt Hu. “Huidaandoeningen zijn vaker chronisch (langdurig) en dat moet je als arts goed uitleggen aan de patiënten.”

Voor mensen met een gevoelige huid heeft de dermatoloog als tip om zich niet te vaak in te zepen bij het baden. Velen hebben het gevoeldat zij niet goed zijn gebaad als ze geen zeep gebruiken. “Maar dat kan voor mensen met huidaandoeningen of een gevoelige huid meer kwaad dan goed doen”, waarschuwt Hu. Zeep ontvet en haalt de beschermende vetlaag weg op de huid. Daardoor kan deze uitdrogen, wat voor verdere irritaties kan zorgen.

Een gezonde huid is essentieel voor de algehele gezondheid van de mens. “Je kunt de huid zien als een ‘verpakking’ van je lichaam”, doceert Hu. “Zonder die ‘verpakking’ is je lichaam blootgesteld aan allerlei bedreigingen die soms levensgevaarlijk kunnen zijn voor je gezondheid. Als er scheurtjes zijn op de ‘verpakking’, die misschien door een ontsteking of uitdroging komen, dan vergroot je de kans voor ziektekiemen om je lichaam binnen te dringen.”

Haren en nagels

Bij de term ‘dermatoloog’ wordt al snel alleen gedacht aan ziekten van de huid. “De huid is inderdaad een belangrijk aspect, maar wij behandelen ook aandoeningen die voorkomen bij het haar of de nagels”, vertelt Hu. Wat tevens over het hoofd wordt gezien is dat dermatologen zich ook bezighouden met geslachtsziekten. “De werkelijke benaming van een dermatoloog is ‘dermato-venereoloog’, wat betekent ‘specialist in huid- en geslachtsziekten’, legt Hu uit.

Bij Huidkliniek Noord ligt de focus vooral op cliënten die huid-, nagel- en haaraandoeningen hebben. Vooralsnog worden er geen geslachtsziekten behandeld, omdat daarvoor een laboratorium, bemand met personeel, nodig is: dat gebeurt bij de Dienst Dermatologie.

Lees meer berichten uit de categorie .

februari 2, 2020

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.