fbpx
Het ‘grootse verhaal’ over Suriname

Het ‘grootse verhaal’ over Suriname

Het ‘grootse verhaal’ over Suriname

Expo De Nieuwe Kerk Amsterdam

Gemeenschappelijk verleden

Het meeslepende en kleurrijke verhaal van Suriname en haar banden met Nederland. Dat is wat De Nieuwe Kerk in Amsterdam wil vertellen met ‘De Grote Suriname Tentoonstelling’, die 5 oktober 2019 van start gaat. Zij vertelt het ‘meeslepende epos van het land en zijn bewoners van zeer verschillende achtergronden, die samenkwamen in het land’.

“Je moet je inbeelden dat je in Amsterdam op de Dam de grote deuren van De Nieuwe Kerk opendoet en je komt in een regenwoud terecht”, vertelt publiciteitscoördinator Martijn van Schieveen enthousiasmerend.

Het ‘grootse verhaal’ over Suriname

De Nieuwe Kerk werd gebouwd in 1408 en bevindt zich op de internationaal befaamde Dam, het historische hart van de hoofdstad. Deze ooit protestantse kerk van Gotische stijl is met zo’n 250.000 bezoekers per jaar een van de best bezochte tentoonstellingslocaties in Nederland.

De Nieuwe Kerk is al decennia beroemd om haar spraakmakende exposities van kunst, fotografie, inspirerende personen en culturen. Pal staand tegenover het Koninklijk Paleis wordt zij ook gebruikt voor nationale evenementen en koninklijke ceremoniën, zoals inhuldigingen van troonopvolgers en huwelijksplechtigheden. Jaarlijks worden er vier voorstellingen gehouden. En nu is het de beurt aan Suriname om in deze prestigieuze spotlights te staan. Dit als onderdeel van de wintertentoonstelling en tot en met februari 2020 te bezichtigen. Het is tevens een hommage aan 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname.

“Een tentoonstelling over Suriname stond al heel lang op ons wensenlijst. En te meer nog omdat Nederland en Suriname een gemeenschappelijk verleden met elkaar hebben”, zegt Schieveen. Diverse organisaties, zowel in Nederland als in Suriname zijn erbij betrokken. “We hebben historische stukken van het Surinaams Museum, uit het Tropen Museum in Amsterdam en persoonlijke stukken die onderdeel zijn van een familiegeschiedenis, zoals foto’s van mensen die zij in bruikleen aanbieden”, doet Schieveen uit de doeken.

Van historische stukken uit de Pre-Colombiaanse tijd, waaronder stenen maskers van het Surinaams Museum, tot traditionele klederdrachten van onder andere de creolen, marrons en andere etniciteiten van het Koto Museum in Paramaribo. Ook zes familieverhalen van Surinamers in Nederland en van Nederlandse Surinamers zijn onderdeel van dit ‘groots verhaal’. Een tentoonstelling als een ‘biografie van een van de meest diverse landen van Zuid-Amerika’. “Hiermee leer je niet alleen over het land, maar ook over de mensen die deel ervan uitmaken”, geeft de pr-man mee.

Slavenschip

De tentoonstelling bestrijkt de hele cultuurgeschiedenis, de oudste nederzettingen tot de onafhankelijke republiek van vandaag. Het indrukwekkendste is het plantagetijdperk dat het grootste gedeelte hiervan zal uitmaken. “Op de kade zal er een schip helemaal zijn ingericht naar voorbeeld van een slavenschip”, schetst Schieveen voor. “We willen mensen niet alleen de mooie dingen van Suriname laten zien, maar ook de minder leuke gebeurtenissen uit de Surinaamse geschiedenis.”

Eén daarvan is het slavernijverleden dat met name de stad Amsterdam de nodige rijkdommen heeft opgeleverd. “Slaven waren voor de Europeanen echte handel. Zij werden door hen gezien als objecten waarmee zij handel konden drijven. Dat is vreselijk en die ervaring moeten we zeker ook meegeven”, benadrukt Schieveen.

Weinig bekend

Op de vraag waarom het belangrijk is om Suriname zo prominent en groots te belichten antwoordt hij: “Simpel weg omdat het moet. Ondanks de lange verbonden geschiedenis tussen Suriname en Nederland staat er heel weinig over deze geschiedenis in onze schoolboeken. Met deze tentoonstelling proberen wij het niet alleen te verbeteren, maar laten de bezoekers ook zien dat het land van prachtige mensen is.”

Hedendaagse Surinaamse kunstenaars zoals Razia Barsatie en Marcel Pinas maken deel uit van de schatten die worden geëtaleerd. Hun werken zijn te zien in het ‘moderne gedeelte’ van de tentoonstelling. Barsatie zal een kunstwerk vervaardigen die vooral haar Hindoestaanse cultuur en. achtergrond zal uitbeelden en Pinas maakt er één over de Binnenlandse Oorlog. Schieveen: “Hiermee krijgt ook het hedendaagse Suriname een plek in onze expositie.”

Lees meer berichten uit de categorie .

oktober 1, 2019

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.