fbpx
Huisdieren: Goed voor de gezondheid, maar niet voor iedereen

Huisdieren: Goed voor de gezondheid, maar niet voor iedereen

Huisdieren: Goed voor de gezondheid, maar niet voor iedereen

Gezondheid

Of het nu kinderen, gepensioneerden of alleen-staanden zijn, al sinds eeuwen stellen mensen het gezelschap van huisdieren op prijs. Vaak zijn het honden, maar ook katten, vogels, vissen en knaagdieren hebben hun intrede gedaan in harten en daarmee ook in woningen van mensen. Om het samenwonen van mens en dier in huis zo aangenaam mogelijk te maken, in dit artikel tips en trucs en andere wetenswaardigheden.

Huisdieren: Goed voor de gezondheid, maar niet voor iedereen

De een beleeft er het grootste plezier aan, terwijl het hebben van huisdieren de ander gestolen kan worden. Er zijn verschillende manieren om naar het gezelschap van huisdieren te kijken. Voor degenen die er veel plezier aan beleven, zijn de huisdieren een onlosmakelijk deel van het gezin. Als gezelschap en of als afleiding zijn ze niet meer weg te denken.

Deze dierenliefhebbers denken er net zo over als dierenarts Safiya Wiltshire-Moore. “Dieren zijn werkelijk geweldig. Als dierenarts kom ik dagelijks in contact met dieren. Ze praten niet, maar je kan het grootste deel van wat ze je proberen te vertellen wel begrijpen. Je kan hen in hun ogen aankijken en ze zullen je laten weten dat iets pijn doet of dat zij dankbaar zijn dat je hun leven gered hebt of dat ze heel blij zijn om je te zien.”

Zelf heeft zij onlangs nog zo’n situatie meegemaakt. “Ik heb niet lang geleden een pup gered van vermoedelijke vergiftiging. Toen de eigenaren de volgende dag weer in de kliniek kwamen, kwam de hond kwispelend binnen. Hij was in een veel betere staat en stemming en was heel erg gelukkig. Toen hij op de behandeltafel werd gelegd, kwam hij dicht bij me en likte me in mijn gezicht. Dat was zijn manier van mij bedanken voor het redden van zijn leven.” Uit onderzoek van het Nederlands Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) dat zich inzet voor verantwoord omgaan met huisdieren, blijkt dat het hebben van een huisdier het cholesterolgehalte en de bloeddruk kan verlagen. Ook zou het hebben van een huisdier rustgevend werken waardoor mensen beter met stress kunnen omgaan. De positieve effecten gaan zelfs verder. Zo zouden angst, eenzaamheid en depressie kunnen afnemen en kunnen huisdieren inspelen op onze behoeften tot lichamelijk contact.

Het centrum heeft ook een onderzoek gedaan waarbij de effecten van huisdieren op kinderen zijngemeten.Hetresultaat:socialevaardigheden en het verantwoordelijkheidsgevoel zouden er door verbeteren. Door het huisdier te verzorgen kunnen kinderen vaardigheden aanleren zoals het gedisciplineerd en netjes zijn.

Twijfels

Ondanks al deze positieve verhalen zullen er toch mensen zijn die hun twijfels hebben over het houden van een huisdier. Dat kunnen ook dierenliefhebbers zijn. ,,Ik begin er niet aan, want ik wil niet het dier zijn vrijheid ontnemen”, geeft een psycholoog aan. En weer een andere dierenliefhebber zegt: ,,Mijn erf heeft nog niet de faciliteiten die het zou moeten hebben, zoals goede beschutting tegen de zon. Daarom neem ik nog geen honden.”

Omdat veel huizen in Suriname voldoende ruimte buiten hebben hebben de vierpotige vrienden hier vaak buiten het huis hun optrekje. Met een beetje planning en extra inzet is het mogelijk ook binnen het huis stijl en comfort te combineren met het hebben van een huisdier. Het komt erop neer het juiste materiaal te gebruiken en de behoeften van de huisdieren te accommoderen, zo blijkt uit tips van professionele designers op de website hgtv.com.

Tips

  • Het aanleggen van een vloer die gemakkelijk schoon te maken is en waar vlekken verwijderd kunnen worden, is een van de belangrijkste aanraders. Teg worden dus warm aanbevolen.
  • Het huis schoon te houden door minstens twee keer per week de stofzuiger uit de kast te halen.
  • Uw huisdier zelf zoveel mogelijk schoonhouden.
  • Zorg ervoor dat breekbare spullen op een plek liggen waar de dieren niet kunnen komen.

De zorg voor een huisdier kost altijd tijd en energie, maar deze eenvoudige tips kunnen al een wereld van verschil maken. Op die manier kunnen alle huisbewoners op een plezierige manier gebruik blijven maken van het huis.

Tot slot enkele mooie citaten van hondenliefhebbers:

“A dog is the only thing on earth that loves you more than he loves himself.”
Josh Billings

“I think dogs are the most amazing creatures; they give unconditional love. For me, they are he role model for being alive.”
Gilda Radner

“The world would be a nicer place if everyone had the ability to love as unconditionally as a dog.”
M.K. Clinton

Lees meer berichten uit de categorie Gezondheid.

april 10, 2015

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.