fbpx
‘Op mijn huis moet staan Mevr. Job’

‘Op mijn huis moet staan Mevr. Job’

‘Op mijn huis moet staan Mevr. Job’

Het stekkie van...

Scheidingsmuur

Soms kom je iemand tegen van wie je vermoedt wiens stekkie de eigen persoonlijkheid zal benadrukken. De interesse voor het stekkie van Philomena Bijlhout kwam door haar bruisende, warme en spirituele uitstraling. “Dit huis is een bijzonder huis”, zegt zij vaker tijdens het verhaal achter haar stekkie. Helemaal gerenoveerd, net als de dame zelf.

Het huis is mooi gelegen op een hoekperceel. De bovenetage wordt bewoond door Bijlhout en op de begane grond zijn twee units. De kleur aan de buitenkant is enigszins kil.

‘Op mijn huis moet staan Mevr. Job’

Geheel niet in lijn met haar persoonlijkheid. Binnengekomen klinkt het bevestigend. “Ik hou niet van witte muren. Het is geen ziekenhuis. Daarom heb ik binnen verschillende tinten die lichtjes afwijken van wit. Dat geeft ongemerkt een warm gevoel”, zegt ze terwijl ze de kleurschakeringen aantoont.

Van binnen lijkt het huis plotseling wat groter. We schieten in de lach wanneer we het doorhebben: de spiegel in de woonkamer, net naast de zitbank, staat precies tegenover de spiegel in de slaapkamer, een aantal meters verder. Het ruimtelijk gevoel is daardoor overweldigend en mooi.

Fraai is ook een scheidingsmuur die ‘colonial green’ is geverfd. Het geeft de woonkamer een eigen karakter. “In Nederland had ik al zo’n muur waaraan veel foto’s van familie en vrienden hingen”, streelt ze liefkozend over de muur. Het stekkie van Bijlhout ‘ademt’ en voelt knus en warmpjes aan door het creatieve gebruik van hout.
De grote deur in de keuken lijkt zwaar, maar is verrassend licht. Als Bijlhout die opendoet, waait het zo hard dat het een sterk verlangen opwekt naar een hangmat. De woning is ontworpen in harmonie met de wind. Bijlhout legt het dilemma uit van wonen op een verdieping. “Ik heb veel te weinig opbergruimte,” merkt ze op terwijl de wind heftig met haar krullen speelt.

Op de glazen voordeur na, zijn alle deuren gemaakt met ruime lijsten van basralocushout. De panelen verdwijnen in de muur waardoor er ruimte is bespaard. “Het hout moet goed droog zijn anders komen er grote kieren in de panelen. Ik heb gewerkt met verschillende leveranciers. Een van hen heeft door de natuur gedroogd hout gebruikt en plotseling waren er grote kieren”, wijst Bijlhout aan met haar duim. “Ik heb de timmerman persoonlijk en boos opgehaald uit Commewijne om het te herstellen”, schatert ze.

PRETTIGE PERIODE

Aan de keukentafel, die eikenfineerbruin is geglazuurd, vertelt zij wat haar connectie is met hout. “De geur voert mij terug naar mijn jeugd, een heel prettige periode in mijn leven. Mijn opa werkte bij Bruynzeel en als ik er was, rook ik altijd die doordringende geur van het verse hout. Dat waren heerlijke tijden.” In de
slaapkamer staat een prachtige houten kast van natuur gedroogd cederhout. Door flink te zoeken en met de ‘hulp van het universum’ kwam Bijlhout een timmerman tegen ie het prachtstuk wilde maken tegen een redelijke prijs. Er staat ook een hoog bed, van het soort dat je in films ziet. En terwijl de wind de beige vitrage doet opwaaien, vertelt Bijlhout dat het bed haar doet denken aan dat van haar grootouders. “Als ik er lag, waaide de wind precies zo heerlijk naar binnen.”

Tweede kamer

Philomena Bijlhout werd in een keer vrij beroemd toen zij in mei 2002 voor de Lijst Pim Fortuyn werd gekozen tot lid van de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement. Enkele maanden later werd zij beëdigd als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Balkenende I. Maar enkele uren na haar beëdiging besloot zij zelf af te treden toen foto’s van haar in militieuniform opdoken. Ze had deelgenomen aan de burgermilitie tijdens het militaire regime van Bouterse in 1982. Hoewel zij dit altijd in openheid heeft verteld, ook bij de gesprekken voorafgaand aan de beëdiging, besloot zij toch af te treden vanwege de grote commotie die was ontstaan.

Mevrouw Job

De schrijfster en columniste, die in het boek ‘Meer dan een dag’ de moeilijke periode daarna beschrijft, ziet haar huis niet voor niets als bijzonder. “Mijn zoon noemde me na het aftreden mevrouw Job. Hij had op school in de kinderbijbel gelezen hoe God alles afnam van Job en hem daarna alles weer teruggaf. Hij was ervan overtuigd dat ik uit die donkere periode van mijn leven zou komen en mijn oude goede leventje weer op de rails zou zetten. Daarom wil ik, als mijn zonen in december er zijn, dat op dit huis staat ‘Mevr. Job’”, zegt zij, gevolgd door een voor haar ongebruikelijke stilte. Enkele jaren geleden besloot ze weer in Suriname te komen wonen.

Na een intensieve periode van huizenjacht kocht zij dit stekkie, gesteund door lieve mensen. “Het was bouwvallig en er sliepen zwervers maar de constructie was goed. Het is een bijzonder huis en het is mij gegund. Het is van een lelijk eendje een zwaan geworden”, zegt Bijlhout terwijl ze om zich heen kijkt.

Kunst eninterieur

Ze heeft tijdens de renovatie en inrichting alles afgestemd met haar zonen, die in Nederland en Amerika wonen, zodat het huis ook echt van hen is. “Ik appte ze, vroeg hun mening en wat ze mooi vonden. Zo heb ik deze tegels gekocht, de materialen uitgezocht en de kleuren bepaald, want dit huis moet echt ook hun thuis zijn.” Bijlhout houdt van kunst in het interieur en is echt een familiemens. Aan de wand in de woonkamer hangt een zwartwit foto van haar moeder als tiener en op de vloer is een bronzen kop van een oom.

Ze is nog niet klaar met de inrichting en zoekt nog een plekje – het liefste in de tuin – waar ze kan mediteren en zich verbinden met de natuur. Want naast de steun van familie en vrienden is het de meditatie geweest, die haar uit het donkere dal heeft geholpen waarin zij verkeerde na de kortstondige politieke episode in Nederland.

Terwijl ze een ideale plek in de tuin aanwijst, vallen de tegels op, die zij heeft gebruikt voor de trappen en balkons voor en achter. “Restpartijen die in weer en wind lagen op de binnenplaats van een bedrijf,” lacht zij. “Ook voor bad en toilet. Eén voor één, met handschoenen aan, heb ik ze schoon gewassen van de rattenpis. Kijk nu hoe mooi ze overal bij passen!”, straalt Bijlhout.

Het woonhuis van Mevr. Job is waarlijk een weerspiegeling van een bruisende, spirituele en ruimtelijke persoonlijkheid.

Lees meer berichten uit de categorie .

juli 6, 2019

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.