fbpx
Regulering van relativiteit

Regulering van relativiteit

Regulering van relativiteit

COLUMN: Euritha Tjan A Way

Woongenot is een moeilijk grijpbaar begrip, en niet in de laatste plaats omdat het zeer subjectief is. Wat ik als prettig ervaar, kan namelijk totaal anders zijn van wat jij als wenselijk ervaart in jouw woonomgeving. En vaak genoeg komt woongenot, of althans de behoefte daaraan, pas bij kijken wanneer mensen een bepaalde investering hebben gepleegd en dat willen bewaken.

Zodra u echter op zoek gaat naar eenpermanente woonplek, neemt u die overweging onbewust wel met u mee. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld liever een woonkavel in de buurt van Leidingen omdat het daar heel rustig en landelijk wonen is en ze dat op prijs stellen.

Regulering van relativiteit

Andere mensen weer houden van een bruisende omgeving en zullen niet zo snel kiezen voor een locatie die landelijk ligt. Dat voelt dan gelijk aan als ‘saai’. En omdat het bouwen van je eigen huis een grote investering is, ga je niet over één nacht ijs. Je wilt dat je investering je een veilig en geborgen gevoel oplevert en niet in waarde daalt.

Het is dan ook te begrijpen dat je niet wil dat er zaken in je omgeving gebeuren die de waarde van je investering doen afnemen. Woon je in de buurt van een druk winkelcentrum, dan zal je last hebben van mensen die voor je deur willen parkeren. En het lijkt een klein probleem, maar bij de vierde keer laat zijn, de zesde keer helemaal niet uit huis kunnen en de zoveelste keer de sleepauto bellen, omdat je opgesloten in je eigen huis de poort niet uit kunnen, kan aardig aan je lever vreten. Hetzelfde geldt voor het opzetten van een industrieloods naast je huis waarbij je constant de machines van de werkers hoort. Een bestaan met gebrek aan slaap en gebrek aan rust in je hoofd, kan de meest brave burger moordneigingen bezorgen.

En hoewel er mechanismen bestaan om ervoor te zorgden dat de buurtbewoners niet gehinderd worden in hun woongenot, fallen die bijna altijd hopeloos. En dat is eigenlijk begrijpelijk. Er zijn weinig mensen die bij een buurtonderzoek akkoord zullen gaan met de vestiging van een luidruchtig industriebedrijf, dus dan slaan de districtscommissariaten niet zelden dit stukje onderzoek over. Zij gokken erop dat de buurtbewoners akkoord zullen gaan als zij geconfronteerd worden met een voldongen feit.

Maar de meest treffende aantasting van woongenot in de afgelopen tijd vond ik de bouw van een mortuarium met crematiefaciliteit in een woonwijk. De dood is voor veel mensen – en voor een keer is dat niet alleen zo voor Surinamers – een lugubere zaak. Dat er lijken enkele meters van hun woonkamer opgebaard liggen en daarna in de oven verbrand worden, stuit de buurtbewoners ernstig tegen de borst.

Complete nachtmerries en horrorbeelden kleven zich vast aan hun netvlies wanneer ze denken aan de lijkgeur, die misschien eens in de blauwe maand te ruiken zal zijn. Het idee leeft dat de doden niet altijd ‘weg’ zijn en ook bovennatuurlijke gevaren op de loer liggen. Dat maakt dat mensen misschien toch liever naast het industriepark wonen of een paar foutparkeerders willen trotseren. Zie daar de relativiteit van woongenot!

Het klinkt misschien raar, maar deze ontwikkelingen kunnen voorkomen worden door een stukje ruimtelijke ordening. Voor dit fenomeen, waarmee we in Suriname heel erg onbekend schijnen te zijn, hebben we zelfs een ministerie opgezet; dat van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer. Het zal u ronduit verbazen maar dat ministerie is niet alleen bedoeld om – al dan niet legaal – gronden weg te geven en houtconcessies uit te geven.

Paramaribo is uit haar voegen gegroeid en alles is dus om die ene kern heen gebouwd. En dat is zeer organisch gebeurd. De binnenstad, waar ook de meeste zakelijke activiteiten plaatsvinden, wordt door deze ontwikkeling steeds groter. Hierdoor komen de handel en industrie steeds dichterbij en soms zelfs heel diep in de woonwijken.

Met wat planning en stimuleringsmaatregelen zou de overheid industriesectoren kunnen dwingen om in bepaalde gebieden hun zaak op te bouwen. Er was al sprake van een industriepark in de buurt van Paranam. In zo een omgeving kunnen tarieven van industriestroom, water en grondhuur bijvoorbeeld zo laag zijn, dat het ondernemers
vanzelf daar doet investeren. Ook ontmoedigt hen ernstig om te kiezen voor investeren op locaties waar geen speciale voorzieningen en voordelen zijn voor industrie.

De ene industrietak is natuurlijk makkelijker te reguleren en accommoderen dan de andere. Zo staat echt niemand in ons bijgelovige samenleving te wachten op de komst van een mortuarium met crematiefaciliteit; veel mensen weigeren te geloven dat dede no abi makti!


E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.