fbpx
Stremmende ordening

Stremmende ordening

Stremmende ordening

Column: Euritha Tjan A Way

De allerbelangrijkste regel in het verkeer is dat het moet kunnen doorstromen. Daar wordt in de meeste gevallen rekening mee gehouden bij het inrichten van de ruimte in een bepaalde stad of wijk. Ik schrijf ‘meestal’ omdat we in Suriname nu eenmaal heel vaak afwijken van de norm. Ook deze regel besloten wij lange tijd geleden aan onze laars te lappen.

Heel lang was daar niet zoveel mis mee. Ik heb de luxe mij de periode voor de enorme Chinese winkels en (nieuwe) tweedehandse auto’s nog te kunnen herinneren. Toen er nog niet zoveel auto’s waren op de wegen en het woord file pas inhoud kreeg als we op vakantie of zakenreis waren in bijvoorbeeld Nederland. Maar wat we ons toen ook niet voor de geest konden halen, waren wegen met een glad oppervlak! De meeste wegen die we voorheen hadden waren zandwegen, die veelal veranderden in modderpoelen als het had geregend. Maar ontwikkeling heeft nu eenmaal een prijs, dus met de gladde wegen kwamen ook langzaam maar zeker de files en jammer genoeg ook de verkeersdoden. Onze beleidsmakers – apart als ze zijn – vonden het toen ook geen reden om daar beleid op los te laten.

Stremmende ordening

Met als gevolg dat de bestaande wegen die in de koloniale tijd allemaal werden gebouwd om mensen en dingen zo snel mogelijk naar Paramaribo te vervoeren, alleen maar werden verhard, er vrijwel geen nieuwe wegen bijkwamen en het aantal voertuigen op de weg maar bleven toenemen. Voor de gezelligheid mochten de zaken die het verkeer ook nog eens extra ophielden, zoals de Avondvierdaagse en om de twee hoeken een Chinese winkel, er allemaal bij. Recent werden dat ook nog de kerken die als paddestoelen vooral in woonwijken de kop opsteken. Maar goed, het lichtpuntje kwam in de vorm van de Ringweg. Maar ook daar was niet alles uitgedacht. De weg die moest aansluiten op de Kwattaweg, stuitte bij het terrein van de familie Gummels. De overheid kon met hen geen overeenkomst bereiken dus de Ringweg die Suriname enigszins de twintigste eeuw in zou kunnen helpen qua infrastructuur , werd uiteindelijk een halve ring en was slechts deels succesvol. Alsof dat nog niet genoeg is, merken we langzaam maar zeker dat Paramaribo al een paar jaren begint dicht te slibben. Eerst was het bijna een soort van cultuur dat in de maanden waar er veel toeristen in het land waren, het steeds moeilijker werd om vrij door te rijden. Maar begin van het jaar sloeg de angst me om het hart. Ook in januari – dus in de maand waarbij de toeristen weer vertrokken waren – was het plotseling op bijna elk uur van de dag file!

Ook het aantal verkeerdoden bleef schrikbarend stijgen. Het antwoord van het beleid daarop was het plaatsen van meer drempels. Te pas en te onpas, overal waar men vond dat het moest werden plateaus en drempels geplaatst. Het liefst gebeurde dat in eerste instantie zonder enige vorm van aankondigend wegmeubilair. Ik schrok me daardoor een aap toen ik plots tegen een drempel opreed eind februari in de avonduren. Ik paniek –ik wist trouwens zeker dat er die ochtend geen drempel daar was – weerstond ik de neiging om keihard op mijn remmen te staan en liet de auto doorlopen over de drempel om daarna te remmen. Intussen is de wegstrekking die ik dagelijks moet afleggen naar het werk voorzien van twee drempels, en ik doe er tweemaal zo lang over (15 minuten) om aan het werk te komen.

Lang leven de drempels! Vandaar dus mijn eerste zin: De allerbelangrijkste regel van het verkeer is dat het moet doorstromen. Ongetwijfeld zijn er veel meer regels die te maken hebben met principes van ruimtelijke ordening die ik niet ken, maar wat ik van het haar op mijn hoofd tot mijn allerkleinste teen zeker weet, is dat deze situatieniet zo door kan gaan. Gekeken moet worden hoe binnen de mogelijkheden die Suriname heeft, het land geordend kan worden. Het sluitelwoord daarbij is efficientie. En wat zo mooi is, is dat de rest van de wereld ons veelal al voor is geweest. Dus zo moeilijk kan het niet zijn…als de wil daartoe aanwezig is.


E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.