fbpx
About us

Verkoop onroerend goed in problemen door ‘valutawet’

Verkoop onroerend goed in problemen door ‘valutawet’

Makelaars, inclusief Surgoed Makelaardij, hebben moeite met de omstreden 'valutawet'.

PARAMARIBO – Het verhandelen van onroerend goed kan alleen in Amerikaanse dollars of euro’s. Mensen die willen verkopen, accepteren geen Surinaamse dollars en daar wringt de schoen, blijkt uit een gesprek van de Ware Tijd met Thijs Mouchart van Surgoed Makelaardij.

“Buitenlandse valuta is niet te krijgen en huizen en vastgoed mogen sinds de invoering van de ‘valutawet’ niet meer in buitenlandse valuta verkocht worden. Tegen de koers van de Centrale Bank kun je niet verkopen. De banken verkopen geen grote bedragen in buitenlandse valuta. Alleen de klanten die giraal over euro’s of dollars beschikken kunnen we nu nog accommoderen”, zegt Mouchart. Bij het maken van de nieuwe ‘valutawet’ heeft de regering geen rekening gehouden met dit gegeven, vindt de Surgoed-directeur. “De overheid vergeet de inkomsten die ze via de overdrachtsbelasting krijgt. Dat is zo’n 12 procent per transactie en dat op ongeveer vijfhonderd transacties per jaar alleen al bij ons. Dat is een flink bedrag dat ze misloopt.”

Verkoop onroerend goed in problemen door 'valutawet'

Hij noemt ook de hypotheekakte waaraan de staat belasting verdient. Bovendien wordt de klapperwaarde van elke verkoop nog steeds uitsluitend in euro’s verrekend door het Managementinstituut voor Grondregistratie en Landinformatie Systeem (MI-Glis). Ook daar is volgens de makelaar geen rekening mee gehouden. “We hebben een groot conflict om alleen in SRD’s te mogen betalen, maar de klapperwaarde als basis van de overdrachtsbelasting is niet in in SRD maar in euro.” Hij pleit voor een uitzondering in de ‘valutawet’ voor de makelaardij om het mogelijk te maken dat zij wel dollars mogen kopen bij de cambio’s. Ook de geldwisselkantoren zijn door de nieuwe wet aan strenge regels gebonden.

Surgoed heeft ook een aannemerspoot, die met de handen in het haar zit door de voortdurende stijging van bouwmaterialen. “Laatst liet ik een offerte opmaken voor een bouwproject van SRD 1,3 miljoen. Ik heb er meteen een streep doorheen moeten zetten, want de prijzen op de bouwmarkten stijgen elke maand. Een redelijk bouwproject duurt acht maanden. Ik durf dat met een offerte in SRD niet aan, gezien de onzekerheden”, aldus Mouchart. Makelaar Remy van der Hoek van Remy Vastgoed is het eens met Mouchart. “Het is inderdaad een lastige zaak waar we in de makelaardij mee te maken hebben. De vraag naar huizen en percelen is afgenomen, maar ook weer niet helemaal stil komen te liggen.” Met name ondernemers en kleine zelfstandigen willen nog kopen, zegt hij. Mensen met een modaal salaris zijn vaak niet in staat om nog wat te kopen.

De ‘valutawet’ heeft het zaken doen nog lastiger gemaakt. “Vrijwel geen enkele verkoper accepteert SRD’s. Men houdt liever het huis of perceel vast dan dat men het verkoopt voor Surinaams geld waarvan men niet weet wat de waarde over een week nog is. Veel kopers willen wel gewoon in euro’s zaken doen, maar kunnen niet aan girale euro’s komen.” Van der Hoek merkt dat de interesse van buitenlanders om onder deze omstandigheden te investeren in Suriname “sterk is afgenomen”. “Ze willen hun euro’s hier niet investeren zonder de mogelijkheid om die euro’s er later eventueel weer uit te halen”, meent hij. “De situatie was al lastig door de economische omstandigheden en is nu vrijwel onwerkbaar geworden door de nieuwe ‘valutawet’.” De Ware Tijd heeft parlementariër Amzad Abdoel (NDP), initiatiefnemer van de nieuwe ‘valutawet’, gevraagd naar een reactie. Hij bleek niet bereikbaar voor commentaar.


E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.