fbpx
Zien en proeven van historie

Zien en proeven van historie

Zien en proeven van historie

Plantage katwijk

Masterplan

Er bekruipt je een gevoel van ontzag als je de oprit inrijdt naar ‘Huis Evelyne’ van Plantage Katwijk, een van de oudste koffieplantages in district Commewijne. Een statige, lang ogende zandweg omzoomd door parmantige tamarindebomen, wier twijgen een minder prettig doel hadden in het leven van de slaven die gedwongen zwoegden op de koffieplantage.

“Het is mooi om te zien hoe de tamarindebomen zo statisch erbij staan, maar om te denken dat zoiets moois als instrument werd gebruikt om slaven zweepslagen toe te dienen, dan word je daar even stil van”, onderkent Monique Nouh-Chaia, die als medeeigenaar samen met haar broer Plantage Katwijk runt. Zij zijn de motor achter het uitbouwen van de nalatenschap van hun vader die in 2012 overleed.

Zien en proeven van historie

Sinds zij het roer overnamen zijn er heel wat ambitieuze plannen en veranderingen doorgevoerd. Hun vader had er groot geloof in dat landbouw de plantage weer tot economische bloei zou laten komen. “Maar in ons masterplan voor Katwijk hebben wij ook toerisme meegenomen”, ontvouwt Nouh- Chaia de bijgestelde visie. “We hebben al drie arbeiderswoningen opgeknapt. De loods en het nonnenhuis willen we gebruiken voor het roosteren van onze koffie.

Zo willen we de toeristen die naar Katwijk komen de volle koffieplantage-ervaring bieden.” In het masterplan is gekozen voor een holistische aanpak die moet bijdragen aan de economische ontwikkeling van de plantage en bewoners van Katwijk. Toerisme, landbouw en toelaten van academici tot de plantage zijn allemaal opgenomen in het plan. In een latere fase zullen vooral academici worden aangetrokken om onderzoek te doen naar landbouw en de geschiedenis van de plantage.

Economische waarde

“Dat biedt niet alleen mogelijkheden voor historische wetenschappers, maar ook voor bijvoorbeeld studenten en wetenschappers die zich specialiseren in landbouw”, licht Nouh- Chaia toe. “Aangezien wij landbouwgronden verhuren, zouden zij eventueel ook hier hun onderzoek kunnen verrichten. Het moet niet alleen de economische waarde verhogen van Katwijk maar draagt zeker bij aan de historische waarde.”

Historische drama

Met de gerenoveerde gebouwen, die smaakvol en zo authentiek mogelijk zijn ingericht, biedt Plantage Katwijk de historische charme en beleving voor toeristen en dagjesmensen. Van bezichtigen hoe de koffiebessen groeien onder schaduwtoezicht van de ‘mama bon’ tot het proeven van de bekende aromatische ‘KW Koffie’ op het terras onder het directeurshuis, met uitzicht op de Commewijnerivier.

Nouh-Chaia: “Met de tamarindeoprit, wind van de rivier en verhalen over de mensen die hier werkten en woonden, kan je de geschiedenis van Katwijk niet alleen voor je zien, maar ook proeven als je onze koffie drinkt.”


E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.