Nieuwsberichten Currently viewing the category: "Artikelen"

Artikelen

Nieuwsarchief

blank

‘Bali stijl’ architectuur:

Huis van de maand: Matipasi

Deze villa is werkelijk het neusje van de zalm. Een pracht van een huis gebouwd onder ‘Bali stijl’ architectuur. De kenner zal gelijk zien dat de woning met vakkennis is ontworpen en gebouwd en dat daarbij gebruik is gemaakt van de beste materialen die tevens duurzaam zijn. Het terrein heeft een oppervlakte van 1200m² en is compleet stevig opgehoogd voordat er met de bouw van deze woning is begonnen. Het terrein is omrasterd en zowel rondom het huis als bij de belendingen is er gewerkt met diverse planten en hagen om te zorgen dat de tuin ook een volwassen uitstraling krijgt.

blank

Wat is de stand van zaken nu?:

Stuurgroep ontwikkeling cassavesector Para

De Stuurgroep Ontwikkeling Cassavesector Para (STOCPA) werd in januari 2011 opgericht. Het doel van de organisatie was de waardeketen van de cassavesector te versterken en dat wilde de STOCPA doen door het promoten van cassaveconsumptie, het begeleiden van ondernemers in de cassavebranche en het aangaan van partnerschappen met relevante organisaties.

blank

Surinamers moeten beseffen dat dieren geschapen zijn door dezelfde God die hen heeft geschapen:

Cynthia Ashruf: Behandeling huisdieren moet beter

“Reeet, Reeet, Reeeeet!” Deborah Pinas wordt er helemaal gek van. De buren hebben een aap die al enige tijd constant huilt. “Ze slaan hem regelmatig omdat hij schreeuwt, maar het helpt niet. Soms gilt hij zo hard dat ik niet kan slapen”. De buren kochten de aap toen die heel klein en schattig was. Nu is het dier flink uit de kluiten gewassen, watersnel en wringt zich los van de ketting waar hij constant aan vastzit. “Dan zorgt hij voor overlast. Hij heeft vaker ons huis overhoop gehaald.”

blank

Export van rondhout:

Houten luchtkasteel

Als tropenkind heb ik me altijd voorgenomen om eens mijn eigen stekkie van hout te maken. Ik groeide op in een heel oud houten huis, met een heerlijk knusse zolder. Als het regende kon je de geur van de regen door de planken heen ruiken. Heerlijk vond ik het om net voor het wakker worden de regen te horen en ruiken.

blank

Waterkant:

Ontwikkeling Waterkant komt niet van de grond

In 2010 werd de nieuwe pier van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) heropend, met een aanlegsteiger, units en horeca. Zes jaar later staan vele units leeg. En de plannen voor het ontwikkelen van een strandpromenade, vanaf de pier langs de Waterkant, zijn nooit van de grond gekomen. Wat ging er mis? De lifestyle-krant van Surgoed House & Home sprak met toerisme-expert Martin Panday.

blank

Feng Shui:

Vitaal en gezond bouwen

Het huis is helemaal gebouwd volgens je wensen en toch ontbreekt er iets. Het voelt niet als thuis, je krijgt er een ongemakkelijk gevoel. Geen prettige constatering wanneer het om je net opgeleverde droomhuis gaat. Gelukkig zijn er mensen die zich bekwaamd hebben in het manifest maken van de onderliggende oorzaken.

blank

Grondtitels juridisch bekeken:

Grondtitels voor ingezetenen met een ander nationaliteit

In deze rubriek worden door Mr. R. Zweevel juridische onderwerpen besproken die over boedels en gronden in Suriname gaan. Het onderwerp van deze editie behandelt de rechtsvraag: “Welke grondtitels kunnen ingezetenen van Suriname met een andere nationaliteit verkrijgen?”

Voor er antwoord op deze rechtsvraag kan worden gegeven, is het van eminent belang om eerst te weten wat men verstaat onder een grondtitel en welke grondtitels er bestaan in Suriname.

blank

Hoe het beter kan:

Steigerbouw in Suriname

Een bouwsteiger is een tijdelijke voorziening om veilig op hoogte te kunnen werken. Helaas gebeuren er over de gehele wereld zowel bij het opzetten van de steiger, het gebruikmaken ervan, als bij de demontage regelmatig ongevallen. Het leveren, verhuren en monteren van deze tijdelijke werkplek op hoogte is daarom specialistenwerk waaraan gebruiker, opdrachtgever én wetgever hoge eisen moeten stellen. Maar gaat dat allemaal wel echt zoals zou moeten in Suriname?

blank

Oud jaar vieren in Suriname:

Owru yari prisiri

Op de hoek bij de Chinese winkel houdt Clifton in zijn hand één van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk. En hij durft het stuk vuurwerk, ‘Gangster’ genaamd, echt aan te steken en in zijn hand te houden tot het afgaat. Eén van de anderen in het groepje, Grotilda die hij leuk vindt, zegt: “Cliffy ik verzoek je, no doe, joe o las i anoe. Moet ik weer bedelen, niet doen mang.” Clifton gooit het vuurwerk naar een hoopje stenen. De knal is oorverdovend en het volgend moment grijpt hij naar zijn oog. Hij voelt. Gutsend stroomt het bloed eruit...

blank

Grondconversie:

Grondhuur omzetten naar eigendom

Na er jaren over te hebben gesproken, is de regering in 2015 eindelijk begonnen met een project waarbij mensen met een grondhuurperceel dit kunnen omzetten naar eigendom. Een eigendomstitel geeft de bezitter meer rechtszekerheid dan grondhuur. Daarnaast levert de omzetting (conversie) geld op voor de overheid, omdat de eigenaren het waardeverschil moeten bij betalen. De vraag is hoe deze conversie in de praktijk zal uitpakken en wat het effect is op de prijs van grond. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home ging op onderzoek uit.

Volgende

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.