fbpx
Posts Currently viewing the category: "Artikelen"

Artikelen

Nieuwsarchief

Houten luchtkasteel

Export van rondhout:

Houten luchtkasteel

Als tropenkind heb ik me altijd voorgenomen om eens mijn eigen stekkie van hout te maken. Ik groeide op in een heel oud houten huis, met een heerlijk knusse zolder. Als het regende kon je de geur van de regen door de planken heen ruiken. Heerlijk vond ik het om net voor het wakker worden de regen te horen en ruiken.

Ontwikkeling Waterkant komt niet van de grond

Waterkant:

Ontwikkeling Waterkant komt niet van de grond

In 2010 werd de nieuwe pier van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) heropend, met een aanlegsteiger, units en horeca. Zes jaar later staan vele units leeg. En de plannen voor het ontwikkelen van een strandpromenade, vanaf de pier langs de Waterkant, zijn nooit van de grond gekomen. Wat ging er mis? De lifestyle-krant van Surgoed House & Home sprak met toerisme-expert Martin Panday.

Vitaal en gezond bouwen

Feng Shui:

Vitaal en gezond bouwen

Het huis is helemaal gebouwd volgens je wensen en toch ontbreekt er iets. Het voelt niet als thuis, je krijgt er een ongemakkelijk gevoel. Geen prettige constatering wanneer het om je net opgeleverde droomhuis gaat. Gelukkig zijn er mensen die zich bekwaamd hebben in het manifest maken van de onderliggende oorzaken.

Grondtitels voor ingezetenen met een ander nationaliteit

Grondtitels juridisch bekeken:

Grondtitels voor ingezetenen met een ander nationaliteit

In deze rubriek worden door Mr. R. Zweevel juridische onderwerpen besproken die over boedels en gronden in Suriname gaan. Het onderwerp van deze editie behandelt de rechtsvraag: “Welke grondtitels kunnen ingezetenen van Suriname met een andere nationaliteit verkrijgen?”

Voor er antwoord op deze rechtsvraag kan worden gegeven, is het van eminent belang om eerst te weten wat men verstaat onder een grondtitel en welke grondtitels er bestaan in Suriname.

Steigerbouw in Suriname

Hoe het beter kan:

Steigerbouw in Suriname

Een bouwsteiger is een tijdelijke voorziening om veilig op hoogte te kunnen werken. Helaas gebeuren er over de gehele wereld zowel bij het opzetten van de steiger, het gebruikmaken ervan, als bij de demontage regelmatig ongevallen. Het leveren, verhuren en monteren van deze tijdelijke werkplek op hoogte is daarom specialistenwerk waaraan gebruiker, opdrachtgever én wetgever hoge eisen moeten stellen. Maar gaat dat allemaal wel echt zoals zou moeten in Suriname?

Owru yari prisiri

Oud jaar vieren in Suriname:

Owru yari prisiri

Op de hoek bij de Chinese winkel houdt Clifton in zijn hand één van de meest gevaarlijke soorten vuurwerk. En hij durft het stuk vuurwerk, ‘Gangster’ genaamd, echt aan te steken en in zijn hand te houden tot het afgaat. Eén van de anderen in het groepje, Grotilda die hij leuk vindt, zegt: “Cliffy ik verzoek je, no doe, joe o las i anoe. Moet ik weer bedelen, niet doen mang.” Clifton gooit het vuurwerk naar een hoopje stenen. De knal is oorverdovend en het volgend moment grijpt hij naar zijn oog. Hij voelt. Gutsend stroomt het bloed eruit...

Grondhuur omzetten naar eigendom

Grondconversie:

Grondhuur omzetten naar eigendom

Na er jaren over te hebben gesproken, is de regering in 2015 eindelijk begonnen met een project waarbij mensen met een grondhuurperceel dit kunnen omzetten naar eigendom. Een eigendomstitel geeft de bezitter meer rechtszekerheid dan grondhuur. Daarnaast levert de omzetting (conversie) geld op voor de overheid, omdat de eigenaren het waardeverschil moeten bij betalen. De vraag is hoe deze conversie in de praktijk zal uitpakken en wat het effect is op de prijs van grond. De lifestyle-krant van Surgoed House & Home ging op onderzoek uit.

Huisstofmijt, een verborgen boosdoener

Hygiëne:

Huisstofmijt, een verborgen boosdoener

Persoonlijke hygiëne staat bij ieder mens hoog in het vaandel. We baden vaak meerdere keren per dag, wassen onze kleding regelmatig en onderwerpen ook het huis geregeld aan een grondige schoonmaakbeurt. Maar wat doen we eigenlijk ter bestrijding van de huisstofmijt? Dit beestje is gek op onze huidschilfers, en is dus overal aanwezig in de stoffen voorwerpen die wij gebruiken. Matrassen, kussens, gordijnen, vloerkleden, zitmeubels en de knuffels van onze kinderen. Ook het auto-interieur is een geliefde woonplek van de beestjes. Over het algemeen is met een goede stofzuiger het oppervlak aardig onder handen te nemen, maar een écht grondige reiniging is vooral voor de grotere objecten een lastige klus.

Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

Eetbare kunst:

Op bezoek bij taartenmaker Ike Bohe

De 22-jarige Ike Bohe maakt elke week vier tot vijf taarten op bestelling. Dat doet hij vanuit zijn ouderlijk huis in een zijstraat van de Kwattaweg. Via de mofo koranti en sociale media weten geïnteresseerden hem te vinden. De lifestyle-kant van Surgoed House & Home bezocht deze jonge, creatieve ondernemer en verdiepte zich daarmee in de hype van het moment: de wereld van cupcakes en taartdecoraties.

Wat doet u met de feestdagen?

Het decembergevoel:

Wat doet u met de feestdagen?

Zamiera (25): Kerst kan ik nooit genoeg krijgen! Halverwege november begint het bij mij al te kriebelen en begin ik mijn kamer te versieren. December is een maand vol vreugde. Het brengt een bepaalde spirit met zich mee waar ik heel gelukkig van word. Ik ben moslim, maar ging vroeger naar een christelijke school ...

Volgende

E-mailadres:

Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord.